fbpx

Főzzünk abból, ami otthon van! Hogy nálam miért pont fél kiló mascarpone és körte volt otthon, azt ne kérdezzétek.

Valamiért úgy gondoltam jó ötlet lesz egy csomó mascarponét és körtét beledobálni a bevásárlókosarunkba a múlt héten. Elég sokáig tanakodtam, hogy mit is süssek belőle, hiszen tiramisuhoz nem volt itthon kakaóporom, a körte meg még nagyobb kihívás volt, azonban a netet böngészve ráleltem a Street Kitchen szuper receptjére. Én ezt egy kicsit átalakítva a tudásomhoz és az itthoni készletekhez mérten készítettem el, de a végeredmény így is isteni lett. Mondanom sem kell nettó két napot töltött az elkészült torta a lakásunkban, pedig csak ketten élünk benne.

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 300 g vaj (nálam csak 150 g vaj volt itthon, így én a másik felét disznózsírral pótoltam)
  • 200 g cukor
  • 3 db tojás
  • 120 g mandulaliszt (ez szintén nem volt nálam, azonban Graham liszt igen, így én ezt használtam helyette)
  • 150 g liszt
  • 150 g cukor
  • 2 db körte

Sós karamellaszószhoz:

  • 150 g cukor
  • 160 ml tejszín
  • 1 csipet só

A krémhez:

  • 600 g mascarpone
  • 100 g porcukor
  • a sóskaramellaszósz fele

Díszítéshez:

  • 2-3 db körte
  • csurgatott karamellszósz

Elkészítés:

Először mosd meg a körtéket és vágd fel őket kisebb kockákra, ha szeretnéd nyugodtan hámozd meg őket, én ezt most kihagytam. Eredetileg a vajat habosra kellett volna keverni a cukorral, azonban én kézi habverő és elegendő vaj hiányában csupán a legjobb tudásom szerint kavartam össze a vajas-zsíros masszát a cukorral. Ehhez jött hozzá a tojás és a kétfajta liszt. Én nem akartam két réteg tortát csinálni, így egy sütőformába öntöttem bele az egészet, rászórtam az előre felvágott körtekockákat és már mehetett is a 180 fokra előmelegített sütőbe, 40 percre.

Amíg sült a tortám, elkezdtem hevíteni egy kisebb lábasban a cukrot, amint elkezd karamellizálódni a cukor mehet hozzá a tejszín és a csipet só, ezt félrerakjuk és lehűtjük. Én kezdőként elég sokat szenvedtem a karamellszósz készítésével, nálam az jött be, hogy apránként csurgatom az aranybarna cukorhoz a tejszínt és közben kavargatom.

Amint kihűlt a sós karamellaszósz, készíthetjük a mascarponés krémet. A mascarponét összekevertem a porcukorral, majd az elkészült karamellaszósz felét apránként hozzádolgoztam a krémhez. Én a krémmel az egész tortát befedtem, a végén pedig rácsurgattam a másik fél karamellszószt.

Mivel itthon vagyok és extra sok időm van, díszítésként megpróbáltam rekreálni a Street Kitchen csodás körtedíszítését. Ehhez pár szelet körtét dehidratálni kellett, mégpedig úgy, hogy vékony szeletekre kell vágni a körte középső szép részeit, ezeket egy tepsire kell rárakni, amire rámegy még egy sütőpapír és egy másik tepsi nehezéknek, ezt pedig 15 percre 160 fokra kell a sütőbe rakni. Ezután a tepsit és a sütőpapírt levéve még 15 percig szárítjuk őket. Ez a lépés szerintem maximálisan elhanyagolható, hiszen elég fura ízük lett a kiszáradt körtéknek, így szerintem a szépen lecsurgatott karamellszósz maximálisan elég az étvágy fokozásához.

Táborosi Boglárka
Táborosi Boglárka

Főszerkesztő

hello