fbpx

Műkincsrablás: ellopták van Gogh egyik képét

Vincent van Gogh Tavaszi kert című képét a festő születésnapján lopták el a holland múzeumból.

A festő születésnapján, hajnali 3:15 körül törtek be ismeretlenek a Singer Laren Múzeumba, majd vitték magukkal az 1884-ben készült Tavaszi kert című van Gogh festményt. A rablók feltehetően előre kitervelték, hogy csak ezt az egy képet fogják ellopni, hiszen a felvételek szerint más műkincs nem is érdekelte őket. A tettesek ellen nagy erőkkel folyik a nyomozás.

A Hollandia északi részén található Groningeri Múzeum, melynek eredetileg a tulajdonában áll a mű, hivatalos közleményükben ezt írták: „Az 1884-ben készült, olaj, papír kép (marouflé) az egyetlen van Gogh-mű a kollekciónkban. Nagyon megrázott minket a hír. Jelen pillanatban teljes gőzzel folyik a nyomozás, így erről a rendőrségi vizsgálat érdekében többet nem is mondhatunk.”

A tett színhelyéül szolgáló múzeum egyébként március 12. óta zárva tart a koronavírus miatt kialakult helyzet miatt. Azonban a bezárás előtt éppen egy holland művészeknek szentelt időszaki kiállítást rendeztek, ahová ezt a képet is kapták az ugyancsak holland Groningeni Múzeumtól kölcsönbe. A festmény értékét 1 és 6 millió euró közé becsülték.

Forrás: MTI