fbpx

Európai Örökség címet kapott Szentendre

Korábban a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia és a Dohány utcai zsinagóga nyerte el ezt a nívós címet.

Szentendrének az Európai Bizottság adományozta a címet, mely idén összesen 10 európai kulturális és történelmi örökséget díjazott. A bizottság szerint Szentendre egyedülálló építészetét a keleti és a nyugati kultúrák keveredése, valamint a művészi szabadság határozta meg, melynek élő öröksége ma is tapasztalható.

A díjazott tíz európai helyszín között van még az ókori Róma kikötővárosa, Ostia Antica régészeti területe; a Portugáliához tartozó Azori-szigetek víz alatti öröksége; a Belgium és Hollandia határán található, 19. századi alapítású Colonies of Benevolence elnevezésű mezőgazdasági telepek; a csehországi Kynzvart-kastély és a lengyelországi Lambinowice háborús emlékhelyei, köztük az egykori hadifogolytáborok területei és a hadifoglyok emlékének szentelt múzeum.

A tíz idei díjazottat az uniós tagországok által jelölt 19-ből választotta ki egy független szakértőkből álló testület. A kihirdetett tíz díjazottal az Európai Örökség címet viselő helyszínek száma 48-ra emelkedett. Magyarországról korábban a Páneurópai Piknik Emlékpark, a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia és a Dohány utcai zsinagóga nyerte el a címet.

Forrás: MTI