fbpx

Virtuális térbe költözött a Harry Potter-kiállítás

Az online kiállítás során olyan valódi varázstárgyakkal találkozhatunk, melyek ihletett nyújtottak J.K. Rowling számára a Harry Potter-univerzum megalkotásakor.

A British Library szuper online programot kínál minden Harry Potter-rajongó számára. A Harry Potter: A mágia története című kiállítás 2017 végén debütált a könyvtárban, melyet az első könyv megjelenésének 20. évfordulója alkalmából rendeztek meg. Ezen a tárlaton nem csak igazi bájitalok receptjeivel, vagy a láthatatlanná válás varázsigéjével találkozhatunk, hanem közelebbről is megtekinthetjük J. K. Rowling és Jim Kay eredeti vázlatait és rajzait.

A rajongóknak így egy olyan nem mindennapi élményben lehet részük, melyben egyszerre láthatják, hogyan is készült el kedvenc regényük, valamint a benne szereplő varázslények, kódexek és varázsfőzetek valós történelmi hátterével is megismerkedhetnek.

A kiállításon feltűnik Nicolas Flamel, a híres alkimista valódi sírköve is, melyet a 19. században egy párizsi zöldséges vágódeszkaként használt. Továbbá, olyan szokatlan dolgok is helyet kaptak a kiállításban, mint a mandragóra növények helyes betakarítási módjának leírása, és a bezoárkecske gyomrából származó kövek, melyet a középkorban mérgek ellenszereként alkalmaztak.

Piton professzor bájitaltan óráinak szerelmesei megtekinthetik a XVI. századi Ripley-tekercset, mely a bölcsek kövének elkészítéséhez ad útmutatót. Akik Hagrid legendás lények gondozása óráit szerették, azok érdekes képeket és feljegyzéseket olvashatnak, melyekből kiderül, hogyan is képzelték el a baziliszkuszt, az óriás pókokat, a hippogriffeket és az unikornisokat a múltban. Továbbá, az is kiderül miért éppen Fawkes lett Dumbledore griffmadarának a neve.