fbpx

„A mese mindennek az origója” – Ünnepeljük együtt a meseírás napját!

Nem csupán Hans Christian Andersen születésnapjára emlékezünk meg ezen a napon, hiszen hazánk legismertebb meseírója, Csukás István is ma született.

Van valami karmikus abban, hogy két ekkora meseíró osztozik ugyanazon a születésnapon. Igaz, hogy Andersennek hála lett nemzetközi ünnepnap április másodika, de nekünk, magyaroknak külön érdekes ez a nap, hiszen Csukás István olyan örökérvényű meséin, mint a Süsü, vagy a Pom-Pom több nemzedék nőtt fel.

A gyermekkönyvek nemzetközi napjának a célja az, hogy megszerettesse az olvasást a gyerekekkel. Minden évben a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) más-más országot kér fel a gyermekkönyvnap eseménysorozatainak szponzorálására, idén Szlovéniát érte a megtiszteltetés, így az idei posztert is ők tervezték.

Forrás: ibby.org

Az IBBY magyarországi szekciója idén is átadja az Év Gyerekkönyvének Díját, azonban a jelenlegi járványhelyzet miatt bizonytalanná vált ennek az időpontja. A legutóbbi hírek szerint a 91. Ünnepi Könyvhetet elhalasztották június 4. és 8. közé, így ez a díjátadás eddigi legvalószínűbb dátuma is.

Azért, hogy addig se maradjunk mese nélkül, íme, néhány szuper online kezdeményezés, melyet kortól függetlenül bárki élvezhet:

Élőben mesélek

Farkasházi Réka színésznő minden hétköznap 16:30-tól élőben mesél Facebbok oldalán. Kezdetben az Életmesék című könyvét olvasta fel, de a kezdeményezése óta már elkészült az első Karantén induló is, karantén videóklippel együtt. A héten Csukás István művei kerülnek terítékre:

Élőben mesélek 16. Csukás István: Süsü

Opublikowany przez Farkasházi Réka és a Tintanyúl Wtorek, 31 marca 2020

Kolibri MobilMesék

A Kolibri Színház művészei minden nap jelentkeznek saját Youtube csatornájukon egy-egy mesével, verssel, vagy dallal, melyet a Facebook oldalukon is élőben közvetítenek. Az alábbi videóban Ruszina Szabolcs meséli el a Hogyan jutott el a macska Izlandra? című mondát, de az összes eddigi videójuk visszanézhető a csatornán:

BOOKR Kids

A Horváth Dorka által alapított magyar digitális Mesetár ingyen elérhető lett egészen április 20-ig. Több mint 400 mese tölthető le szabadon a mobilalkalmazásuk keretén belül, mely elérhető a Google Play és az App Store-ban is.

#olvasaziro

A Facebookon elindult kezdeményezés keretében híres szerzők olvasnak fel saját vagy mások meséiből. A kihívás eredetileg Tasi Katától indult, így neki köszönhetően bárki, aki rákeres Facebookon az #olvasaziro hashtagre, máris olyan szuper írók videóit láthatja, mint Dániel Andrásét, aki a Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém) könyvet olvasta fel:

Cirmimesék

Egri Mónika az egyik leghíresebb hazai gyerekkönyv-illusztrátor. Cirmi, Marika néni és Béla bácsi meséi Facebook oldalán egy mappában folyamatosan bővülnek, de szerencsére időrendbe van szedve az egész, így bárki bármikor bekapcsolódhat ebbe a véget nem érő online mesébe.

Cirmi, Marika néni és Béla bácsi meséi összegyűjtve, az album folyamatosan bővül:)Egyes rajzokból nyomatok is rendelhetők.

Opublikowany przez Monikę Egri, Illustrator Czwartek, 25 października 2018

Ne feledjük #MaradjOtthon és már indulhat is a mese-maraton!