fbpx

Halláskárosultaknak tervezett maszkot ez a fiatal lány

Ashley Lawrence olyan többször felhasználható arcmaszkokat tervezett, melyek viselésük közben megkönnyítik a siketek és a halláskárosultak kommunikációját.

A 21 éves egyetemista lány egy olyan innovatív ötlettel állt elő, mely forradalmasíthatja a hagyományos, többször felhasználható maszkok gyártást a siketek és halláskárosultak számára. Ashley jelenleg az Eastern Kentucky Egyetem tanítóképző szakára jár, ahol kifejezetten a siketek és hallássérültek oktatására specializálódik.

Az ötlet így kézenfekvő volt számára, hiszen ő pontosan tudja, hogy milyen nehézségekkel jár a halláskárosultak napi kommunikációja egy átlagos maszkon keresztül. Így édesanyja segítségével, pár megmaradt műanyag anyag és néhány régi lepedő felhasználásával, elkezdtek olyan maszkokat tervezni, ahol egy átlátszó réteg látni engedteti a viselője száját és annak környékét. Ez a kis átlátszó ablak kulcsfontosságú, hiszen a siketek és halláskárosultak szájról olvasását, valamint a jelbeszéd közbeni érzelmi reakciók láttatását könnyítik meg vele.

„A jelnyelv használatában kimondottan fontos az arckifejezés, ez része a nyelvtannak is. Jelenleg különböző dolgokkal kísérletezgetünk, terveink között szerepel egy olyan maszk elkészítése is, mely megkönnyíti a hallókészülékeket viselők maszkhordását is” – nyilatkozta Ashley.

Amióta nyilvános lett a projekt, több tucat megrendelést kaptak már Amerika-szerte. Ezeket teljesen ingyen kézbesítik mindenkinek, akinek szüksége van rá. Külföldi megrendeléseket is vállalnak , ám itt már – érthető módon – felszámításra kerül a kiszállítási díj, de ezen felül semmi más.

„Nem kérek ezért semmi pénzt, mivel úgy gondolom, hogy ez egy olyan létszükséglet, amiért nem kéne senkinek sem fizetnie. Szóval, ingyen küldjük őket, kivéve, ha külföldi a megrendelő, akkor lehet felszámítjuk a szállítási díjat, de ennyi” – tette hozzá Ashley.

Így ezen az e-mail címen bárki, akinek szüksége van rá, rendelhet tőlük maszkot: [email protected]

Forrás: Photo by Mika Baumeister on Unsplash