fbpx

Virtuális sétára hívnak Magyarország legszebb kastélyai!

Most a kanapéd kényelméből barangolhatod be ezeket a csodás kastélyokat.

A jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel a világ szinte összes kastélya bezárni kényszerült, ez alól nem kivételek a magyarországi kastélyok sem. Ám, pánikra semmi ok, hiszen egy szempillantás alatt reagáltak ezek a csodás történelmi emlékművek a korlátozásokra, így a legtöbb kastélyt be tudjuk már barangolni a nappalinkból is.

A magyarországi kastélyok közül a Gödöllői Királyi Kastély egy páratlan virtuális túrát kínál az érdeklődőknek, mely során olyan termekbe „léphetünk be”, ahol egykoron Mária Terézia, vagy Sisi sétált. A kastélyt XVIII. század egyik legtekintélyesebb magyar főura, Grassalkovich I. Antal kezdte el megépíttetni, melyet Mária Terézia királynő 1751-ben látogatott meg. Ez később I. Ferenc József és Erzsébet királyné, Sisi pihenő rezidenciája lett. A királyi család főként tavasszal és ősszel tartózkodott Gödöllőn.

A képre kattintva végignézheted 3D-ben az egész kastélyt:

Gödöllői Királyi Kastély

Továbbá online bejárható a gyönyörű fertődi Esterházy-kastély és a nagycenki Széchényi-örökség is. Itt Haydn-vonósnégyes-muzsikát, a kastélypark tavaszi fényeit, a díszterem szépségeit kínálják a legutóbbi Facebook posztjaikban. Valamint körpanorámás kastélytúrát és online idegenvezetést is tartanak.

Az Esterházy-kastély mai formáját Esterházy (Fényes) Miklósnak köszönheti, melyet sokan a bécsi Schönbrunn és a párizsi Versailles méltó párjaként emlegettek, ezért hívták régen a „magyar Versailles”-nak is. Akkoriban a kastély jelentős szerepet töltött be a kor zenei életében is, hiszen Joseph Haydn aktív alkotói korszakát töltötte itt, Miklós herceg szolgálatában.

A gyulai Almásy-kastély is teljes egészében bejárható az online idegenvezetésüknek hála. Így közvetlen közelről megtekinthető azt az épület, ahová a 13 aradi tábornok közül tízen letették az oldalfegyverüket és elindultak utolsó útjukra az aradi vesztőhely felé. Valamint Munkácsy Mihály kezdett el itt megismerkedni a festészettel, de maga Erkel Ferenc is gyakran megfordult a kastély falai között.

A képre kattintva végignézheted 3D-ben az egész kastélyt:

Forrás: Photo by Krisztian Tabori on Unsplash