fbpx

A hobbi, ami felér egy terápiával

Pár éve már hódítanak a felnőtt színezők, de talán még sosem volt ennyire szükség egy olyan elfoglaltságra, mely nyugtatóan hat a lélekre és a testre is egyaránt.

A színezés egy olyan monoton cselekvés, mely eredményszerzés nélkül képes örömöt okozni. Általa nem csak a gyerekkorunkba utazhatunk vissza, de egy olyan flow-élményben lehet részünk, melyben teljesen fel tudunk oldódni. Erre az időre így csakis a színezés létezik. Nincs szükség ehhez sok kellékre sem, elegendő csupán egy fehér lap, pár színes ceruza és már kezdődhet is a meditatív-élmény.

Stresszoldó élmény

Az összpontosításnak hála a színezés könnyedén elfeledteti velünk a napi szinten szorongást okozó gondolatokat. A monotonitás pedig segít lecsendesíteni a folyton háborgó elménkent. Ezáltal lelassul a vérnyomásunk, a pulzusunk és csökkennek a stresszért felelős hormonok termelődése.

Az alvásban is segíthet

Pontosan a stresszoldó hatása miatt szokták javasolni az alvászavarral, vagy szorongással küzdőknek is a színezést. Ezzel ugyanis könnyen el lehet jutni abba a bizonyos alfa-állapotba és segít elengedtetni a felmerülő problémáinkat.

Türelemre tanít, lecsillapít

A színezés során mindkét agyféltekénket használjuk, így segít a fókuszálás megtanulására és arra, hogy kiszűrjük mi a fontos és mi nem. Valamint egy olyan szellemi és lelki elmélyülést okoz, melyet, ha rendszeresen csinálunk napról napra kiegyensúlyozottabbá válhatunk.

Ha te is szívesen megtapasztalnád élesben a fent említett pozitív hatásokat, akkor íme néhány letölthető színező, melyek biztosan neked is tetszeni fognak:

Továbbá elérhetőek még olyan kulturális intézmények, mint könyvtárak, múzeumok és archívumok kollekciói is, melyeket ingyen le lehet tölteni és ki lehet színezni. A #ColorOurCollections, vagyis a #SzínezdKiaKollekciónkat kezdeményezés 2016-ban indult útjára Amerikában, de mára – a koronavírusnak hála – teljes reneszánszát éli. IDE kattintva tudod elérni a témákra és kulturális intézményekre bontott jópofa színezőket.