fbpx

Házhoz jönnek Andy Warhol legjobb alkotásai

A londoni Tate Modern galéria Andy Warhol című kiállítása is a koronavírus áldozatává vált. Ám a művészet rajongóknak nem kell aggódniuk, hiszen virtuálisan bejárható az egész kiállítás egy formabontó tárlatvezetésnek hála.

A kiállítás kurátorai, Gregor Muir és Fiontán Moran egy 7 perces videóba sűrítették bele az egész kiállítást. Melyben szóba kerülnek a pop-art atyjának nézetei, kedvelt témái, a szexualitása és a halállal való viszonya is. A kis videó célja, hogy a rajongókhoz közelebb kerülhessen a valódi Andy Warhol alakja, hiszen a személyét körülölelő legendánk gyakran homályosítják el a róla alkotott képünket.

Andrew Warhola

A videós tárlevezetésben összefoglalták a kiállítás 12 szobáját is, mely Andy Warhol – született Andrew Warhola – éltének és művészetének főbb állomásait hivatott bemutatni. 1928. augusztus 6-án született a Pennysylvania állambeli indusztriális Pittsburgh-ben, szülei a mai Szlovákia területéről emigráltak az USA-ba. Már gyerekként is rajongott a popkultúráért, valamint neveltetése miatt a vallásos ábrázolásmódért. A helyi múzeumban vett művészeti órákat, majd miután édesapja meghalt és ráhagyta az összes vagyonát, egyetemre ment, ahol képi dizájnt tanult.

Marilyn Diptych 1962 Andy Warhol 1928-1987 Purchased 1980 http://www.tate.org.uk/art/work/T03093

Pop Art

A New York-i bázisú Glamour magazinnál tett szert először hírnévre, mint cipőillusztrátor, ekkor csupán 21 éves volt, még frissen az egyetemről csöppent bele a valódi művészvilágba. A cipőkről készített képei felkeltették egy manhattani cipőgyáros, Israel Miller érdeklődését, aki felkérte Warholt, hogy tervezzen számára lábbeliket. Ez a lehetőség határozta meg korai művészetét. Akkoriban Warholt még mindig nem vették teljesen komolyan a művésztársai, hiszen csupán illusztrátorként lett ismert a neve. Azonban a 60-as években a New York-i galériák új trendje Warholt is egy újfajta ábrázolási mód alkalmazására inspirálta. Innentől fogva a kézzel festett képeit kombinálta a reklámozásban használt képi elemekkel, mellyel megteremtette a Pop Art fogalmát.

A Tate galéria egy korábbi videójában ezt a festési módszert is részletesen elemezte. Warhol egy átlagos kép többszöri kinyomtatásával alkotott végtelen variációkat, különböző színekkel és gyakran festéket is hozzáadva a nyomtattatott felületekhez.

A Gyár

Warhol munkahelyszíne többször is változott 1962 és 1984 között, de mindegyik a Gyár néven volt ismert, mely egyszerre volt művészeti stúdió és közösségi tér. Warhol nagy asszisztens csapattal dolgozott együtt, akikkel több mint 500 filmet forgattak le. Ezek minden hagyományos filmkészítési technikák híján voltak és olyan hírességek és hollywoodi sztárok szerepeltek benne, akik előszeretettel töltötték idejüket a Gyárban.

Richard Avedon
Andy Warhol, artist, New York, 20 August 1969
Nicola Erni Collection
© The Richard Avedon Foundation

Azonban nem csak rajongókat, ellenségeket is szerzett a már akkor legendás művész. Valerie Solanas, egy radikális feminista író – akiről később kiderült, hogy skizofréniával küzdött – majdnem megölte a művészt. Miután Warhol bemutatta neki az egyik kísérleti filmjét a nő azzal vádolta meg, hogy ellopta az egyik kéziratát tőle. Később 1968-ban a nő újra felkereste a Gyárat, ahol meglőtte Warholt és a hely kurátorát, Mario Amayat. Míg Mario könnyebb sérülésekkel megúszta, addig Warhol életveszélyes állapotba került. Az itt szerzett sérülései miatt élete végéig egészségügyi fűzőt kellett viselnie. Andy Warhol a merénylet után sosem volt a régi. Igaz, hogy Warhol leginkább a festményei által vált ismertté, öröksége mégis túlmutat ezeken.

„Pont olyannak akartuk bemutatni Warholt, amilyen volt. Ehhez pedig hozzátartozik a családja emigrálása Kelet-Európából, a queer identitása és az okok, amiért késői képeinek főtémája a vallás és a halál lett. Ezeket mind észben tartva, friss szemmel akartuk megmutatni Warholt” – fejezték be a kurátorok.