fbpx

Szuper programokat kínál az 50. Föld napja

A Föld napjának 50. évfordulóját számos online programokkal ünneplik idén a koronavírus terjedése miatt.

A Föld napja kezdeményezés minden év áprilisában felhívja a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. Az 1970-ben, Amerikában indult mozgalom hamar világméretűvé nőtt. Magyarországon először 1990-ben tartották meg ezt a világnapot, amelynek célja, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön a Föld megóvása. Az idén ez a világnap is más megvilágításba került. Az idei, 50. Föld napja kezdeményezés egyik kiemelt témája a biológiai sokféleség megőrzése.

Válogass te is az idei programok közül:

Az óceán lélegzete filmpremier

Ma 15 órától a magyarországi Nationel Geographic csatorna bemutatja Az óceán lélegzete című dokumentumfilmet, mely a korallzátonyokat mutatja be. Ezek az ősi organizmusok azonban a közelmúltban pusztulásnak indultak, így a tengerbiológusok az idővel versenyt futva nyomoznak az okok után a megmentésükért.

Jane Goodall: A remény című dokumentumfilm premierje

Este is érdemes odakapcsolni a Nationel Geographic csatornára, hiszen 21 órától filmpremierrel készültek. Jane Goodall: A remény című kétórás dokumentumfilmje, a híres etológus különleges életét és több évtizedes munkásságát követi majd végig exkluzív, ritkán látott felvételekkel együtt.

Our Planet – Bolygónk csodái

A Netflix ingyenesen elérhetővé tette a napokban a Bolygónk csodái című természetvédelmi filmet, melyet David Attenborough narrált. A dokumentumfilm bemutatja hogyan hat a klímaváltozás minden egyes élőlényre.

Virtuális búvárkodás

Úsz végig virtuálisan a Csatorna-szigetek Nemzeti Tengeri Szentélyében. A La Manche-csatornában Franciaországtól látótávolságnyira fekvő Csatorna-szigetek tengeri élővilágát most 360 fokban körbejárhatjuk az otthonunk kényelméből.

A mi bolygónk – A Föld hete az Agórával

A debreceni Agóra tudományos élményközpont a Föld napja alkalmából, idén a járványhelyzetre tekintettel digitálisan csatlakozik a mozgalomhoz. A központ Facebook oldala és honlapja is megtelt a Föld napjához kapcsolódó izgalmas írásokkal, videókkal és kvízekkel. Továbbá nemrég indították útjára a Neveljünk növényt! című sorozatot is, amelyben az Agóra néhány munkatársa mutatja be saját növénynevelő praktikáit a lakásban, balkonon vagy kiskertben nevelt növények gondozásához.