fbpx

Újabb részletek derültek ki az ellopott van Gogh képről

Kiderült, hogyan jutottak be az elkövetők március 30-án, a hollandiai Singer Laren Múzeum ajtaján.

Vincent van Gogh: Tavaszi kert című festményét lopták el a holland múzeumból, pontosan március 30-án, hajnali 3:15kor, ironikusan a festő születésnapján. A most nyilvánosságra hozott részletek szerint a koronavírus miatt zárva tartott múzeumba egy pöröllyel jutott be az elkövető.

A tolvaj motoron érkezett a múzeumhoz a betörés estéjén. Miután bejutott pörölye segítségével, egy sor biztonsági rendszeren és többrétegű ajtón át is sikerült átverekednie magát. A felvételek szerint más műkincs nem is érdekelte az elkövetőt.

Még senkit sem tartóztatott le a holland hatóság a műkincsrablás ügyében, viszont most a lakosok együttműködését kérik. Keresnek egy fehér furgont, mely a biztonsági kamera felvételei szerint a betöréskor elhaladt a múzeum előtt. Valamint, a múzeumi látogatókat is felkérték, hogy minden ott készített fotót és videót juttassanak el az illetékeseknek, hátha észrevesznek rajta egy gyanús alakot.

Vincent van Gogh Tavaszi kert című képe.
Forrás: Twitter

Maren Wonder rendőrségi szóvivő szerint a rablás jó előre el volt tervezve, és kimondottan a 25×27 cm-es olajkép volt a célpontja. A Tavaszi kert című festmény azokból az időkből származik, amikor van Gogh hazatért szülővárosába, ahol többnyire nyomasztó hangulatú festményeken ábrázolta a helyiek mindennapi életét.

Az ellopott műtárgyat a múzeum egyébként kölcsön kapta a Hollandia északi részén található Groninger Múzeumtól, és értékét több millió euróra becslik.