fbpx

Könyvek, melyeket vétek lenne kihagyni!

Olvasás. Te mikor és hol szoktál olvasni? 1,5 hónapja még annyi lett volna a válaszod, hogy hébe-hóba a buszon, villamoson? Vagy a rohanó mindennapokban könyvolvasás nem, vagy csak nagyon ritkán fért bele mindennapjaidba? A mostani időszak azonban ezt is megváltoztatta, hiszen az olvasási kedv megnövekedett, azáltal, hogy lelassult a világ és picit több ideje jut mindenkinek magára és a rég halasztott dolgokra.

Összeválogattunk egy könyvlistát, mely segítségedre lehet abban, hogy mi legyen a következő olvasmányod.

Sally Rooney – Normális emberek

A tavalyi év egyik legnagyobb sikerű könyve az ír kortárs irodalom egyik kötete a Normális emberek. Az útkeresésről, intimitásról szóló fiatalokat középpontba állító érdekes regény sokak kedvence lett, olyannyira, hogy idén TV sorozat is érkezik belőle. Amennyiben nem olvastad még, most pótolhatod, ráadásul, ha tetszik az írónő stílusa, akkor már hazánkban is kapható másik regénye a Baráti beszélgetések is.

via GIPHY

Saul Austerlitz – A Jóbarátok-generáció

Minden Jóbarátok rajongó számára kötelező olvasmány az alábbi könyv, mely a kultikus sorozat titkaiba enged bepillantást. Az idén már 26. születésnapját ünneplő sitcom a tavalyi, jubileumi év által készült több meglepetéssel a fanatikus számára. Ez a könyv is elengedhetetlen abban, hogy méltán ünnepeljük a sorozatot. Egyelőre előrendelést tudsz leadni a könyvre, de reméljük mihamarabb olvasható lesz.

Gárdonyi Géza – Egri csillagok

Lehet, hogy ez nem feltétlenül jutna eszedbe, de lehet pont itt van az ideje, hogy (újra)olvasd a régi kötelezők egyikét. Az Egri csillagok egy igazi magyar klasszikus, melyet a legtöbben általános iskolásként kínszenvedve olvastunk. Ha még most is ott lapul a polcodon a kötet, akkor vedd elő, hidd el, hogy felnőtt fejjel sokkal jobban fogod értékelni a regényt, mint gyerekkorodban. Ha ezzel megvagy, jöhet a többi általános iskolai mumus.

Orvos-Tóth Noémi – Örökölt sors

Ha gyakran olvasol, akkor biztosan veled is szembejött már ez a könyv vagy a polcokon, vagy a sikerlistákon. Nem is véletlen, hiszen ennek a műnek az olvasásával lehetőség van feltárni a saját, és családod történetét, az összefüggéseket, melyek generációk óta jelen van köztetek. Igazából nem is lehet néhány szóban összefoglalni ezt, azonban mindenképp érdemes elolvasni, szépen kényelmesen, hiszen ez nem egy olyan könyv, amit azonnal fel kell falni.

Margaret Atwood – Az ehető nő

Egy olyan könyvet is figyelmedbe ajánlunk, ami eredeti nyelven fél évszázada jelent meg először. Hazánkban azonban nem régóta érhető el magyar nyelven.
Miért érdemes elolvasni? Mert Margaret Atwood kanadai írónő a nők társadalmi helyzetéről és lehetőségeiről ír regényében, mely 50 évvel ezelőtt éppúgy aktuális volt mint napjainkban.

Jo Nesbø – Hóember

A skandináv krimik néhány éve robbantak be hozzánk is, rengeteg könyv jelent meg és nagyon sokan a mai napig ezeket a könyveket olvassák legszívesebben.
Jo Nesbø Hóember című műve a Harry Hole sorozat egyik része, óriási rajongótáborra tett szert világszerte. A történet középpontjában az oslói nyomozó és persze egy-egy gyilkosság áll és persze a skandináv stílus.

Olvass, merülj el egy új világban, vagy éppen tárd fel újra sajátodat.