fbpx

Ünnepeld vígjátékokkal a magyar film napját!

Húsz felejthetetlen magyar vígjátékát teszi ingyenesen elérhetővé online a Nemzeti Filmintézet (NFI) a magyar film napja alkalmából.

2018 óta ünneplik április 30-án a magyar film napját. Ugyanis 1901-ben ezen a napon mutatták be A táncz című első magyar filmet, Zsitkovszky Béla rendezésében. A magyar filmművészet megszületése óta eltelt közel 120 év minden időszakában nagy számmal voltak jelen olyan kiemelkedő tehetségű filmalkotók, akik maradandó munkáikkal világhírűvé tették a magyar filmet és a magyarországi filmgyártást. Április 30-án őket és a magyar filmet ünnepeljük.

Photo by Noom Peerapong on Unsplash

Idén húsz magyar vígjáték lesz ingyenesen elérhető a magyar film napja alkalmából május 10-ig. Ingyenesen elérhető lesz többek között a Hyppolit, a lakáj, a Meseautó, minden idők legnézettebb magyar filmje, a Mágnás Miska, a Liliomfi, a Mici néni két élete, a Roncsfilm és A legényanya című vígjáték is. Teljeskörűen felújítva és digitalizálva lesz látható a szocializmus szimbólumává vált A tanú. Továbbá a 90-es évek egyik legnagyobb közönségsikere, a Csinibaba és a Moszkva tér című generációs kultfilm is.    

A vígjátékokban feltűnnek a magyar film örök nevettetői és legendás arcai köztük: Bodrogi Gyula, Bujtor István, Dajka Margit, Eperjes Károly, Esztergályos Cecília, Garas Dezső, Gálvölgyi János, Gobbi Hilda, Kabos Gyula, Kállai Ferenc, Kern András, Kiss Manyi, Koncz Gábor, Latabár Kálmán, Mucsi Zoltán, Őze Lajos, Pásztor Erzsi, Pécsi Ildikó, Perczel Zita, Pogány Judit vagy Reviczky Gábor.    

A filmek itt érhetőek el egészen május 10-ig!