fbpx

Karantén-művészet Edward Hopper módra

Van egy művész, aki olyat alkotott, mely a mostani karantén helyzetben aktuálisabbá vált, mint valaha. Edward Hopper festő, ugyanis egy különleges témát választott művei megalkotásakor, a városi elhagyatottság, a magány érzését igyekezett festményein keresztül megörökíteni.

Idén mindenki saját kis világa teljesen a feje tetejére állt, az eddig megszokott, könnyen elérhető dolgok, a napi rutin teljesen eltűnt, és helyette megjelent a #MaradjOtthon. Egy eddig ismeretlen időszak kezdődött, melynek fókuszában a lehető legkevesebb személyes, emberi érintkezés áll. A négy fal között, elszigetelve az emberektől akaratlanul is ránk tör a magány és elhagyatottság érzése. Ennek hatására pedig újra aktualitást nyert olyan művészek alkotása is, mint Edward Hopperé.

Hotel By The Railroad

Ki is az az Edward Hopper?

A hazánkban talán jóval kevésbé ismert a holland származású szülők gyermeke, aki New Yorkban látta meg a napvilágot anno 1882-ben. A festő tehetsége már kisiskolásként megmutatkozott és szerencsére szülei is támogatták a művészi pályában.

Művészeti tanulmányai során mentora Robert Henri lett, aki az amerikai korai realista festészet fontos szereplője volt. Ő volt az, aki nagyban befolyásolta Hopper stílusát is. A festő, azért, hogy műveiből meg is tudjon élni, reklámügynökségeknek, filmstúdióknak alkotott leginkább aktív éveiben.

Hopper élete során sokszor megélte a magányt és boldogtalanságot egy kiszámíthatatlan világban. Ezeket a mély érzéseket vászonra is vitte, melyek mára a legnagyobb remekművek közé tartoznak.

Ismerd meg művészetét te is!

New York Office
Night Windows
Room In Brooklyn
Automat
Room In New York
Office In A Small City

Képek forrása: ectopolis.hu