fbpx

Papp Virág, a virágéknál alkotójával beszélgettünk arról milyen is lenne az ideális világ, mit jelent az alkotás és hogy mi is a nőiesség. Szóba került a legfrissebb #karanitna projektje is és az is, hogy honnan meríti a kiapadhatatlannak tűnő inspirációját.

Hogyan mutatkoznál be annak, aki nem ismer?

„Ez nagyon nehéz!! Azt hiszem tudok magamról valamit, de jön egy ilyen kérdés, és vége a tudománynak. Megpróbálom… Szeretek arról beszélni, ami van és szeretem, ha valaki ebben partner. Ez a kutatómunka mozgatja az életem, felébredni a hipnózisból újra és újra. 
Én csinálom azokat a gyermeki rajzokat, amik sokszor szuper deep dolgokról szólnak és rohadtul élvezem.

Mit jelent számodra az alkotás? Miből merítesz inspirációt?

„Ez az én gyógyszerem, így tudom a leginkább kifejezni saját magam, és talán így tudok leginkább kapcsolódni az emberekhez. Inspirációt leginkább az emberi érzelmek sokszínűségéből merítek és saját mélységeimből és magasságaimból, van belőlük bőven mit.”

Hogy bírod a mostani időszakot? Megvisel, vagy inkább kihasználod ezt a kényszerleállást?

„Belőlem az aktivitást váltja ki ez a helyzet, sokat rajzolok, tervezek, új projekteken agyalok. Hiányzik viszont a közös stúdiónk, a SISKO STUDIO, ahol kis családként működve inspiráljuk egymást az alkotásban és hiányoznak a barátaim is. Alapvetően otthonos és jól ismert számomra a magány, ez általában nehézséget jelent, de most kapóra jön.”

Imádtam a korábbi, kötődési mintákról szóló sorozatodat. Miért pont ezt mutattad be?

„Ez az, ami a legtöbb kérdést szülte a fejemben az elmúlt minimum 10 évben. Hogyan lehet az, hogy van, akinek könnyed és meleg egy párkapcsolat, intim viszony, és hogyan szenvedhetek én annyit, amennyit tettem. Ezek az elméletek a segítségünkre lehetnek abban, hogy eligazodjunk saját magunk működésében, az én labirintusomban fontos iránytűk, innen ez az irány.”

Van most kedvenc motívumod?

„A kígyó volt az elmúlt egy évem nagyon meghatározó motívuma, amiről most lekattanóban vagyok. Még nem jött azóta új kedvenc, de például a síró nők már régóta kedvencek.”

Mesélsz egy kicsit a #karantina projektedről is?

„Jó ötletnek tűnt meglepni az Instagramon az embereket, akik követik a profilomat, azzal, hogy ha küldenek magukról otthon készült képet, akkor lerajzolom őket. Jó ötlet volt, mert nagyon sokan szerettek volna ilyen képet magukról, és sokan osztották meg a karantina képüket. Ezek a képek aztán lenyomatok lesznek ebből az időből, úgy képzelem, jól emlékeztetnek majd arra, milyen volt a nem mindennapi Covid-19, a karantén idején az élet.”

A nőiesség témája elég nagy fókuszt kap a munkáidban. Számodra mit is jelent a nőiesség? Mit üzensz ezekkel az alkotásaiddal?

„Ez az, amit kutatok én is a munkáimon keresztül is, hogy mi számomra a nőiesség. Az biztos, hogy arra már rájöttem, hogy nem valami konkrét dolog, ami egy bekezdésben megfogalmazható és hogy nem mindenki számára jelenti ugyanazt. Számomra nagyon nőies a nyers erő, például ahogy egy nő világra hoz egy csecsemőt, a játékosság, a humor és a könnyedség, ahogyan az érzések a legvilágosabból a legsötétebbe tudnak folyni ellenállás nélkül.”

A SISKO STUDIO-t még tavaly alapítottátok közösen, öt lánnyal. Milyen érzés egy ilyen kollektív alkotói közösség tagjának lenni? Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

Az elmúlt évem TOP 3 döntésében van az, hogy a Sisko csapathoz csatlakoztam. Nekem ez mindig nagyon hiányzott az életemből, úgyhogy én nagyon sokat kapok a lányoktól, sokat segítjük egymást és a csapatban való működésnek köszönhetően különböző nézőpontokból kapunk visszajelzést a munkáinkról, ez nagyon hasznos. Amint lehet folytatjuk a Stúdió működtetését, workshopokkal, beszélgetésekkel, különböző eseményekkel.”

Hová vezet majd az első bűntudatmentes, biztonságos utad a karantén után?

„Amint 18 fok felett van a hőmérséklet, nekem csak a tengeren jár az eszem, úgyhogy nagyon remélem, hogy még ilyen hőmérsékletben lesz az első biztonságos lehetőség, elhagyni a házat és én már futok is a tengerhez.”

Milyen lenne az ideális világ, Papp Virág szemében?

„Az emberek, ha megszégyenítenék egymást, rettenetes csuklás törne rájuk, ami hosszú, hosszú napokig tartana, ezért mindenki nagyon figyelne, hogy ez ne történjen meg. És ha a szeretetet választanák az egojuk helyett, akkor megjutalmazná az ég őket a legfinomabb nedűvel, amit csak ellehet képzelni és kellemes orgazmust is adna mellé. Jóban lennének az állatokkal, a földdel, sokat sírnának és táncolnának. Valami ilyesmi, Papp Virág szuper naiv világa.”

Képek: Papp Virág tulajdona.