fbpx

Tudtad, hogy már 30 éves A szolgálólány meséje?

Kevesen tudják, de A szolgálólány meséje című történetet egyszer már feldolgozták egy egész estés mozifilm formájában.

A világsikerű sorozat, A szolgálólány meséje csak 2017-ben robbant be a köztudatba, azonban a Margaret Atwood által írt könyv első feldolgozása 30 éve készült el film formájában. A disztópiában az Egyesült Államok bukása utáni világot ismerhetjük meg, amikor megalakul a Gileádi Köztársaság. A történetben megismerhetjük azokat a radikális megoldásokat, melyeket azért hoztak, hogy megállítsák a népességfogyást. Ennek értelmében a nők elvesztik jogaikat és azok, akik termékenyek, kötelező feladatként látják el a gyermekszülést. A szolgálólány meséjének írónője ügyelt arra, hogy világtörténelmi momentumokat vigyen bele regényébe. Így vált hitelessé és egyben egyedivé is a kreált jövőképe.

Már 1990-ben is felismerték, hogy ez a könyv egy fontos mű, olyannyira, hogy mozifilmet is készítettek belőle. A film azonban nem aratott akkora óriási sikert, mint a pár évvel ezelőtt indult sorozat. Sőt, nagyon sokan nem is tudnak arról, hogy készült már egy film is a történetből. A 30 éve forgatott adaptáció Kate, a szolgálólány szemén keresztül mutatja be a történéseket, akit egyébként Natasha Richardson alakított. A film során azonban mégsem tud úgy, olyan minőségben kibontakozni a történet, ahogyan a sorozat ezt lehetővé teszi. Valószínűleg ennek is tudható be, hogy viszonylag kevéssé ismert.

A sorozat azonban sikert sikerre halmoz, hiszen itt sikerült az alkotóknak egy nagyon feszült, folyamatosan meglepetéseket tartogató sztorit létrehozniuk, ami szinte azonnal beszippantja a nézőket. Erre bizonyíték, hogy a sorozatot mind dráma kategóriában, mind pedig a főszereplőt, Elizabeth Moss-t is Emmy-díjjal is jutalmazták már az induláskor. Hamarosan érkezik a 4. évad is, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az óriási siker miatt Atwood megírta Testamentumok címmel a sorozathoz a folytatást.

Aki pedig egyszer nekivág a sorozatnak, az szinte biztos, hogy azonnal kíváncsi lesz a regényre is. Abban az esetben pedig, ha a film eddig kimaradt volna, akkor érdemes azt is pótolni.

Nyitókép forrása: Sarka-Jonasova-Unsplash