fbpx

Először készül játékfilm politikai pszichiátria intézményéről

Fabricius Gábor első játékfilmjének, az Eltörölni Frankot témaválasztása különösen fontos és izgalmas, hiszen a politikai pszichiátria, mint intézmény eddig játékfilmben még nem jelent meg főtémaként.

Az Eltörölni Frankot szinopszisa szerint, 1983-ban, a vasfüggöny mögött, Frank egy underground zenekar karizmatikus frontembere nem tud beilleszkedni a szocializmus orwelli csendjébe, képtelen tartani a száját. Politikai pszichiátriára kerül, ahol a rendszer ellenségeit titokban, kínzások közepette próbálják elhallgattatni – súlyos trip veszi kezdetét, amely a társadalom sorsdöntő dilemmáira keresi a választ.

„Az Eltörölni Frankot ima azokért a tehetségekért, akiket tönkretett, elüldözött, meggyilkolt vagy épp öngyilkosságba kényszerített a hetvenes-nyolcvanas évek skizofrén diktatúrája, amely egyenlőséget, békét és biztonságot hirdetett, miközben Magyarország vezette az öngyilkossági világranglistát. Olyan világot éltünk, amelyben a bűnökről kollektíven kellett hallgatni, amivel a diktatúra emberek millióinak okozott máig tartó traumát. Az Eltörölni Frankot fikció, de szerteágazó személyes és történeti kutatómunkán alapul, így valós mikrotörténetek, töredékek füzére, mozaikja, melyet a kirekesztettek, az igazságtalanul megbélyegzettek, a megalázottak és a tönkretettek emlékére készítek immár öt éve” – emelte ki Fabricius Gábor a film írója, rendezője.

Az Eltörölni Frankot forgatókönyvét olyan nemzetközileg elismert szaktekintélyek segítették tanácsaikkal, mint Miguel Machialski forgatókönyvíró, Gazdag Gyula rendező, vagy Matthew Takata, a Sundance Institute forgatókönyvírói workshopjának vezetője. Szerintük az Eltörölni Frankot témaválasztása különösen fontos és izgalmas, hiszen a politikai pszichiátria, mint intézmény eddig játékfilmben még nem jelent meg főtémaként. A világon először Fabricius forgatókönyvében kap főszerepet. Ezt támasztja alá, hogy az Európai Unió két kurzusa – a Creative Europe Media Sources2 és a MIDPOINT – is beválogatta a szakmai programjába. Sőt ösztöndíjjal is támogatta, és az író-rendezőt meghívta Berlinbe és Barcelonába.

A koronavírus-járvány aktuális vészhelyzeti protokolljától függően a filmet 2020. júliusában kezdik el forgatni, mely előreláthatóan hat hétig tart majd.

Nyitókép forrása: Photo by Sam Moqadam on Unsplash