fbpx

Járd be online a Rotschild Kláráról szóló kiállítást!

A Magyar Nemzeti Múzeum Rotschild Klára életét és munkásságát bemutató időszaki kiállítását hétről hétre egy kurátor vezetésen keresztül mutatja be a nagyközönség számára a múzeum saját YouTube csatornáján.

A Magyar Nemzeti Múzeum a koronavírus miatti veszélyhelyzet kihirdetése óta zárva tart, ám az élet nem állt le teljesen a múzeumban. Folyamatosan frissítik az online elérhető kiállítások listáját, valamint a digitális tárlatvezetésekről szóló videókat is. A zárás előtti hónapokban legsikeresebb időszaki kiállítása, a Clara – Rotschild Klára – divatkirálynő a vasfüggöny mögött című tárlata volt, melyet még a zárás előtt a filmre vettek kurátori tárlatvezetéssel együtt. Ezeket a videókat hétről hétre tizenegy részben adják majd le a múzeum YouTube csatornáján. Azonban érdemes résen leni, hiszen az első rész kivételével valamennyi epizód csak egy hétig lesz látható.

Ki volt Rotschild Klára?

Rotschild Klára budapesti szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig, ő öltöztette a mindenkori magyar elitet 1934 és 1976 között szinte végig. Nem ő volt a legzseniálisabb divattervező, de ezekben az évtizedekben megkerülhetetlen alakja volt a magyar divatnak. Eleinte a legjobb 5-10 szalon között tartották számon, aztán a szocializmusban ő lett az első. A szalonjában készült ruhák akkoriban a luxus megtestesítői voltak. Akik szerették a szépet, az egyedit és a különlegeset, akik öltözködésükben is érezni szerették az elithez tartozásukat azok Rotschild Kláránál varrattak. Rotschild Klára a Horthy-kor arisztokratáinak és a Kádár-korszak nagyasszonyainak is a divattervezője volt. Szalonjában rendszeres vendég volt Kádárné, Tito marsall felesége, a szovjet külügyminiszter és a perzsa sah neje, a magyar művészvilág csillagai is.

Első rész

A kiállítás kurátora, Dr. Simonovics Ildikó divattörténész, a múzeum 20. századi és kortárs textilgyűjteményének vezetője a sok éves kutatómunkájának eredményeként létrejött tárlatban kalauzolja végig az érdeklődőket. Többek között filmek, fotók és ruhák is bemutatásra kerülnek, melyek mind a múlt század divatnagyasszonyának a bámulatos üzleti tehetségét és kapcsolatteremtő képességét mutatják be. A kiállítás a divatot témáját állította fókuszává állítva, ezen keresztül ábrázolja a 20. század sok arcú, ellentmondásokkal terhelt világát.

Photo by Lizzie George on Unsplash