fbpx

Rembrandt festményének minden eddiginél nagyobb felbontású képét tették közzé

Rembrandt Éjjeli őrjáratának című festményének a restaurálása késik. A művelet tavaly kezdődött, és a múzeum folyamatosan online közvetíti a restaurátorok munkáját.

A festmény most közzétett virtuális változata 44,8 gigapixeles és összesen 528 különböző fotóból állították össze. Ez a részletgazdag felbontás lehetővé teszi, hogy az óriási vászon minden egyes ecsetvonást külön meg tudják csodálni az érdeklődők. A nagyfelbontású fotót a restaurációs munkák alatt készítették, amivel a szakemberek alaposan tanulmányozni tudják a festmény minden pontját és fel tudják deríteni, hol tett kárt az idő a festményben.

Rembrandt: Éjjeli őrjárat – wikipédia közkincs

Taco Dibbits, a Rijksmuseum igazgatója elmondta, hogy az Éjjeli őrjáraton dolgozó restaurátorok a legfejlettebb technológiákat használják, és folyamatosan feszegetik a lehetőségek határait. A fénykép kulcsfontosságú információforrása lett a szakembereknek, a múzeum honlapjára látogatók pedig aprólékosan megcsodálhatják a mű minden részletét. A 12 fős restaurátorcsoport tavaly júliusban kezdett el dolgozni a külön ehhez a munkához létrehozott hét négyzetméteres üvegkamrában. Azonban a koronavírus-járvány alatt életbe lépett távolságtartási szabályok miatt az eredeti munkatervet nem tudják tartani.

Az eredeti terv szerint ugyanis a munka második fázisa 2020 nyarán kezdődött volna. Mivel ez nem lehetséges, 2021 elejére csúsztatták el. Az üvegkamrában zajló munka rendjét a biztonsági szabályok szerint határozták meg, tehát egyszerre legfeljebb két ember dolgozhat a festmény restaurálásán a kis helyiségben. A restaurátorok a karantén miatt néhány hét szünetet is tartottak, munkájukat azonban a héten már újra elkezdték. A hollandiai Rijksmuseum várhatóan június 1-jén nyit ki újra, de a napi látogatószámot a megszokott tízezer helyett kétezer főben maximálják, hogy eleget tudjanak tenni a fizikai távolságtartás követelményének.

Az Éjjeli őrjárat Rembrandt van Rijn (1606-1669) egyik leghíresebb alkotása. A festő az 1640-es években kapott megbízást arra, hogy bemutassa a Frans Banning Cocq kapitány vezette amszterdami polgárőrséget. A nagy méterű, 363-szor 467 centiméteres kép egy teljes falat betölt a Rijksmuseumban.