fbpx

„A férfi nem létszükséglet, hanem luxuscikk.” – 74 éves lett a legendás Cher

Az Oscar-, Emmy-, Grammy- és Golden Globe-díjas énekesnő május 20-án töltötte be 74. életévét, de még mindig minimum 40 évet letagadhatna. Cher nem csak ikonikus hangjáról ismert, hanem merész ruháiról és a még merészebb megnyilvánulásairól is.

Cher születésnapja alkalmából arra gondoltuk, hogy nem is emlékezhetnénk meg róla mással, mint a legvadabb összeállításaival és a legbölcsebb gondolataival:

„Egész életemben kockáztattam, és fütyültem rá, ki mit szól hozzá.”

Hatalmas bátorság kellett ahhoz, hogy Cher egy időre otthagyja a sikeres énekesnői karrierjét, és belefogjon a színészkedésbe. Pedig olyan ikonikus filmekben mutathatta meg a tehetségét, mint a Silkwood, Meryl Streep oldalán. Ezután a film után még csak jelölést kapott az Oscarra, de 1987-ben már meg is kapta az a Holdkórosok című filmjéért. Szerepelt továbbá Az eastwicki boszorkányokban Jack Nicholsonnal, Susan Sarandonnal és Michelle Pfeifferrel, utolsó filmjében, a Mamma Mia kettőben pedig ismét Meryl Streep oldalán tűnt, akinek az édesanyját alakította a filmben. Emiatt nagyon sokan kritizálták a film rendezőjét, Ol Parkert, hiszen Meryl Streep csupán három évvel fiatalabb az énekesnőnél. De a rendező zseniálisán vágott vissza: „Cher tőlem eljátszhatná Meryl Streep lányát is. Vagy a dédnagyanyját. Ő ugyanis az általunk ismert idődimenzión kívül létezik.”

„Teljesen megbarátkoztam már a saját csúcsaimmal és mélységeimmel. A mélységek azok, melyek arra késztetnek engem, hogy tovább küzdjek.”

Cher több évtizedes karrierje során már sokszor eltemette a szakma, de ő sosem adta fel. Valahogy mindig képes volt megújulni és sokkal nagyobb sztárrá válni, mint annak előtte volt. 1991-ben azonban Epstein-Barr vírust diagnosztizáltak nála, ami egyfajta herpeszvírus. Ez többek között a nyirokcsomók megnagyobbodásával, magas lázzal, depresszióval és levertséggel társul. Chernek emiatt többször is szembe kellett már nézni saját halandóságával (volt, hogy lélegeztetőgépre kapcsolták, mert levegőt sem kapott), de a nyilvánosság erről a mai napig nagyon keveset tud. Az utolsó csatáját 2008-ban nyerte meg, amit egy fergeteges turnéval ünnepelt; ez volt a Cher At The Colosseum Tour, ahol bebizonyította, hogy még mindig ugyanolyan erős, mint régen.

„Édesanyám egyszer azt mondta nekem, hogy egy nap majd le kell telepednem és férjhez kell mennem egy gazdag emberhez. Erre én azt mondtam neki, hogy én leszek az a gazdag ember.”

Cher az évek során kiadott 25 stúdióalbumot, rengeteg válogatáslemezt, három filmzenei albumot, 17 filmben, szerepet vállalt több sorozatban és tévéshowban. Folyamatosan kísérletezett, feszegette a saját határait, miközben mindvégig önmaga maradt: az a kemény és határozott díva, akinek a hangja stadionokat tölt meg.

„Imádom a férfiakat. A férfiak szuperek, de simán lehet nélkülük élni. A férfi nem létszükséglet, hanem luxuscikk.”

A cherokee indián anyától és örmény apától született Cherilyn Sarkisian 16 éves volt, amikor a hatalmas álmaival Los Angelesbe érkezett. Először alkalmi munkákkal tartotta el magát, majd a Chrystals nevű zenekar háttérénekese, majd főénekese lett. Egy kávézóban figyelt fel rá Sonny Bono, feltörekvő zenész és producer, aki azonnal meglátta a különleges hangú lányban a nagy lehetőséget. A kapcsolatuk nem indult zökkenőmentesen, de 1964-ben összeházasodtak, majd Sony 1965-ben megírta az I got you baby című dalt, amit Cher elénekelt, ők ketten pedig végérvényesen is befutottak. Sonny és Cher duója a következő években legendává vált, rengeteg slágerük és főműsoridős tévéshowjuk is volt, ám a díva későbbi állítása szerint férje „inkább aranytojást tojó tyúkot” látott benne, mint igazi feleséget. Miután útjaik 1974-ben szétváltak, Cher nem hazudtolta meg önmagát. Tudta, hogy nem bízhatja magát és a karrierjét egy fellobbanó szerelem bizonytalanságára, inkább a kezébe vette a sorsát és azóta legendává vált.

Az énekesnő a mai napig aktív, rendszeresen fellép Amerikában, Las Vegasban. A fáradhatatlanságát állítólag a nagymamájától örökölte, aki még 96 éves korában is lejárt az edzőterembe. Cher a közelmúltban pedig így fogalmazott: „Egy atomtámadás után csak két dolog marad majd életben: a csótányok és Cher”. Legyen így!

Képek forrása: harpersbazaar.com