fbpx

„A szenvedély az a híd, amely eljuttat a fájdalomtól a változásig” – Frida Kahlo nyomában

Frida Kahlo, a leghíresebb mexikói festőnő, aki az utóbbi néhány évben különösen népszerű lett hazánkban is. Ennek bizonyítéka az is, hogy 2018-ban óriási látogatottságot eredményezett budapesti kiállítása. Ma már ez az ismertség ott tart, hogy ha betérünk egy ruhaüzletbe, egész biztos belebotlunk minimum egy Frida arcképével ellátott pólóba. De vajon miért lett az utóbbi néhány évben újra ennyire népszerű a mexikói művésznő?

A kettősség fontossága

A 20. század ikonikus festőnőjének egész életére a kettősség volt jellemző. Amellett, hogy imádott élni, rengeteg csapás érte őt, mellyel a mindennapokban meg kellett birkóznia. Frida Kahlo mindössze hat éves volt, amikor gyermekbénulás következtében a jobb lába deformálódott. Ennek hatására felnőttként különös stílust vett fel, gyakran öltözött férfiruhába, később pedig hosszú színes szoknyái (mexikói népviselet) lettek a védjegye, melyek megfelelően takarták beteg lábát. Sajnos igen fiatalon egy buszbaleset során súlyos gerincsérülést szenvedett, emiatt nagyon sok időre ágyba kényszerült. Ennek a traumának hatására, terápiaként kezdett el festeni.

A fájdalom, mely sosem múlik el

Legtöbb műve a fájdalmat, szenvedést mutatja be, melyek az ő életében ezzel a balesettel lettek igazán súlyosak. Rengetegszer ábrázolta saját magát festményein, átélt veszteségeit művészetén keresztül mutatta be. Azonban nem csak festményei miatt volt kiemelkedő alakja a 20. századnak. Enyhén szólva is különcnek számított, de sajnos – mint a legtöbb művészt – őt sem becsülték kellőképpen életében.

Frida Kahlo nevét Mexikóban mindenki ismeri, többek között a századvégi feminista mozgalom egyik vezéralakjaként is. Rossz egészségügyi állapota sem a rendezvényeken való megjelenésben, sem az alkotásban nem állíthatták meg. Abban az esetben, ha Frida művészetével szeretnénk megismerkedni, akkor először mindenképpen érdemes az élettörténetét elolvasni, hiszen az ő esetében sokkal fontosabbak a háttérsztorik, az adott festménynek a keletkezési oka, mintsem az, hogy milyen technikát is alkalmazott festés közben. Ő volt az első festő, aki leplezetlenül ábrázolta a női testet és a nők által átélt szenvedéseket. Szóval miért imádják ennyien Fridát? Talán azért, mert egy igazi nő volt, aki rengeteg tabu témát feszegetett, magánéletébe sokszor bepillantást engedett, műveivel pedig egy különös és szívbemarkoló életet mutat be.

„Régen azt hittem, én vagyok a legfurcsább ember a földön, de aztán arra gondoltam, hogy csak létezik valaki más is, aki hasonlóan különcnek és tökéletlennek érzi magát, mint én. Elképzeltem őt, és az merült fel bennem, hogy valahol ő is most éppen rám gondol.” – Frida Kahlo

Képek forrása: Unsplash