fbpx

A pusztító bozóttüzek óta most először született bébikoala Ausztráliában

A bozóttüzek március végéig teljesen elpusztították Ausztrália ökoszisztémáját, és több mint 1 milliárd állat halálát okozták. A tűzesetek megfékezése óta az ország az újjáépítésen dolgozik, melynek szerves része a veszélyeztetettnek nyilvánított koala populáció rehabilitálása is. A Somersby-ben található hüllő park hatalmas eredményt ért el ezen a téren, hiszen itt született meg a legelső koala bébi.

 „Hatalmas bejelentenivalónk van… Nálunk születettet meg a legelső koala bébi. A gondozók úgy döntöttek, hogy Ash-nek fogják elnevezni. Ash a legelső koala, aki a parkban született meg a tragikus ausztráliai bozóttüzek óta, mely egy biztató jele az ausztráliai vadvilág újjáépülésének” – írták a park Instagram oldalán.

Ash születése hatalmas dolgot jelent, hiszen néhány hónapja még úgy tartották, hogy a koala faj funkcionálisan kihalt, vagyis nem maradt életben a tűzesetek után annyi koala, hogy újratelepítsék a fajt. A Nemzetközi Állatjóléti Alap februárban beszámolt arról, hogy az ország koala népességének körülbelül 12%-a pusztult el a tűzesetekben.

A koalák egyébként haj és fül nélkül születnek, és vakok is. Teljes mértékben az anyjukra támaszkodnak, amíg nem elég fejlettek ahhoz, hogy már egyedül állni tudjanak. Ash még mindig nagyrészt Rosie-ra, az anyukájára támaszkodik mindenben, de jövőre már a kistesója érkezését várják a gondozók.

Photo by Casey Horner on Unsplash