fbpx

Erdőfürdőzés – terápiára hív a természet!

A karantén időszaktól eltekintve is mindig feltöltődést nyújt a természetben eltöltött idő, most pedig még inkább jól esik. 

Te is szívesen kirándulsz, járod az erdőt és gyönyörködsz a világ adta szépségekben? Vagy úgy érzed nincs energiád ilyenekre, kimerültél az utóbbi időszakban?  Ha bármely kérdésre igen a válaszod, akkor ideje belemártóznod az erdőfürdőzésbe!

De mit is jelent pontosan az erdőfürdőzés? 

Erdőfürdőzésnek (japánul sinrin-jokunak) nevezik a természetben töltött időt, amely a kutatások szerint csökkenti a stressz és emellett még számtalan pozitív hatása van. Erre módszerre először a japánok figyeltek fel, ők kezdtek széleskörű kutatásokba, hogy bizonyítsák milyen előnyei vannak a természetben töltött időnek.  Ilyen például a jótékony hatása az immunrendszerre és a közérzetre mindamellett, hogy csökkenti a stresszt. 

Vajon most miért ilyen “felkapott” ez a kifejezés és miben különbözik egy átlagos kirándulástól? 

Legfőképpen az, hogy ilyenkor az a fontos, hogy mindenki saját tempójában élvezze a természetet. Ilyenkor nem a táv, vagy a társaság a leglényegesebb, sokkal inkább az, hogy ráhangolódj a természetre. Fontos, hogy jelen legyél a pillanatban, lélegezz mélyeket, szívd be a friss levegőt. Hallgasd a természet hangját, a csiripelő madarakat és töltődj fel energiával. 

Nem meglepő, hogy Japánban már kifejezetten sinrin- joku erdőket is jelez a térkép, hogy bárki megtalálhassa a legnagyobb hatással bíró területeket. Szerintük ugyanis az a legjobb erdő, mely megfelelő nagyságú és elég idős fával rendelkezik. 
Amellett, hogy az erdőfürdőzés bizonyítottan hatékony program, nagy előnye, hogy nem kell hozzá semmi más csak egy kis szabadidő és egy erdő. 

Érdemes rendszeresen beiktatni minden héten egy kis erdőfürdőzést, nem csak akkor ha különösen vágysz a természetre, vagy ha besokalltál. Elsőre keresd meg a legközelebbi erdőt és élvezd az energiáit, majd tedd a heti rutinod részévé!