fbpx

Több mint ezer fast fashion üzletet kénytelen bezárni a Zara tulajdonosa

Világszerte közel 1200 üzletét zárja be a spanyol Inditex ruházati vállalat, melyhez többek között a Zara, a Bershka, a Pull & Bear és a Massimo Dutti is tartozik.

Főként a kisebb üzletek kerülnek bezárásra Európában és Ázsiában. Jelenleg 7412 üzlet áll az Inditex tulajdonában, melyből 1000-1200 bolt kerül majd bezárásra. A vállalat 450 új boltot is tervez majd nyitni, így várhatóan csak 6700-6900 darabra csökken az üzleteik száma.

Tömeges leépítésekről egyelőre nincs hír, a foglalkoztatottak száma a hírek szerint stabil marad, mivel a bezárásokat érintő munkaerőt átcsoportosítják majd másik üzletegységekbe vagy munkakörbe. Ilyen például az online területeken történő értékesítés.

A bezárások fő okaként a koronavírus járvány valószínűsíthető, aminek következében a személyes értékesítésük közel a felére, mintegy 3,3 milliárd euróra csökkent a tavalyi időszakhoz képest, a ruhaboltok online értékesítése viszont 50%-kkal nőtt.

A folyamatos boltbezárások az Inditex tulajdonosát, Amancio Ortega-t is megviselték, becslések szerint 25 milliárd dollárt veszített, így vagyona 50,4 milliárd dollárra csökkent. Arról egyelőre még nincs hír, hogy a cég magyarországi boltjaira hatással lesznek-e majd a boltbezárások.

Photo by Korie Cull on Unsplash