fbpx

„Fogd ezeket a törött szárnyakat, és tanulj meg repülni.” – Ma ünnepli 78. születésnapját Paul McCartney

A zenei ikon, akinek kézírása több milliót ér bizony ma születésnapot ünnepel. Paul McCartney és a Beatles neve összeforrt, annak ellenére, hogy már 50 éve felbomlott a zenekar, de a történelembe akkor is örökké bevésődtek. Pillantsunk be McCartney 78 évének legfontosabb mozzanataiba. 

A Beatles korszak 

A zenekar 1957-ben jött létre, nem sokkal azután, hogy McCartney találkozott John Lenonnal. Szinte nincs is olyan feladatkör, melyet ne töltött volna be a zenekarban hiszen énekelt, basszusgitározott, billentyűsökön játszott és persze a zeneszerzésből is kivette a részét. Az együttesből McCartney és John Lennon volt az, akik együtt írták a dalokat, azonban ez nem feltétlenül az összhangot mutatta köztük, de a páros sikere még így is vitathatatlan. 

McCartney jegyezheti viszont a Yesterday című dalt, mely azóta a legtöbbet feldolgozott számmá avanzsálódott az évek során, hiszen 2200 változatban hallgathatjuk már meg. Mostanában pedig arra is fény derült, hogy a dal álmában született meg és először nem is volt biztos abban, hogy nem egy olyan dal, melyet már hallott mástól.

Szólóban párban

Hiába oszlott fel a Beatles 1970-ben, McCartney képes volt továbbfolytatni karrierjét és újabb sikereket elérni. 1971-ben megalapította Wings nevű rockegyüttesét, mellyel 7 stúdióalbumot adtak ki.

Magánéletében is jól alakultak a dolgok, megismerkedett leendő feleségével Lindával, akit még zenei karrierjébe is bevont, többek között a Wings tagja is lett. Habár felesége fotós volt, megtanult férje kedvéért szintetizátorozni, hogy a közös zenélésnek köszönhetően, ne kelljen túl sok időt külön tölteniük. Egyes információk szerint egész házasságuk alatt sosem volt olyan, hogy egy hétnél több időt töltöttek volna egymás nélkül. Együtt töltött éveik alatt 3 közös gyermekük született és együtt nevelték Linda korábbi házasságból született gyermekét, Heathert is. 

Csak a most

Paul McCartney 2018-ban adta ki legutóbbi albumát, azonban szinte folyamatosan dolgozik. Most a koronavírus idején például részt vett azon az online koncerten, melyen többek között a Rolling Stones, Elton John és Billy Elish lépett fel és célja, hogy kiálljon a járvány frontvonalában tevékenykedő egészségügyi dolgozók mellett.  

Rajongó vagy? 

Ha te is igazán nosztalgikus hangulatba kerültél és már dúdolod is a Yesterdayt, akkor mondunk egy szuper programot, hogy méltón ünnepeld Paul McCartney születésnapját.
Látogass el a világ egyik Beatles múzeumába! A jó hír az, hogy nem kell túl messzire menned, hiszen négy ilyen múzeum van és az egyik éppen kis hazánkban található, méghozzá Egerben. 

Isten éltessen Paul! A gombafej senkinek nem állt olyan jól, mint neked!

Nyitókép forrása: Pixabay