fbpx

A héten még látogatható Coco Chanel és Marilyn Monroe kiállítása a Mai Manó Házban!

Douglas Kirkland: Coco Chanel – Mítosz és Elegancia és Douglas Kirkland: Egy este Marilyn Monroe-val című kiállítások mindössze vasárnapig látogathatóak ingyenesen a Mai Manó Ház jóvoltából.

A Mai Manó Ház két nagyszabású, eddig sosem látott Douglas Kirkland bemutatóval tért vissza. A Coco Chanel és Marilyn Monroe magánéletébe betekintő intim kiállítások csupán július 5-ig tartanak, így érdemes minél hamarabb ellátogatni rájuk.

Douglas Kirkland 1960-tól napjainkig

Kirkland a ’60-as évektől kezdve több mint kétezer megbízásnak tett eleget, karrierje során Mick Jaggertől Arnold Schwarzeneggeren át Andy Warholig rengeteg sztárportrét készített már. Továbbá olyan nagysikerű filmek forgatásán is közreműködött, mint az 1964-es A muzsika hangja Julie Andrews főszereplésével, az 1985-ös Távol Afrikától című film Meryl Streep főszereplésében, vagy az ikonikus Titanic, Moulin Rouge és A nagy Gatsby című filmek. 2012 februárjától kezdve pedig az Academy of Motion Picture Arts and Sciences megbízásából az Oscar-díjra jelölt színészek portréit is ő készítheti el.

A világhírű és sokszorosan díjazott fotós képei számtalan kiállításon voltak már láthatóak világszerte, valamint munkáit olyan nagy intézmények állandó gyűjteményeiben őrzik, mint a londoni és a canberrai National Portrait Gallery, a Smithsonian Museum, a George Eastman House, a Brisbane-ben található Gallery of Modern Art, vagy az amerikai filmakadémia, az Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

Marilyn Monroe, Hollywood, 1961 ©Douglas Kirkland/Photo Op

Marilyn Monroe ritkán látott arca

1961-ben az akkor még csak 26 éves Douglas Kirkland a Look magazin jóvoltából egy egész estét el tudott tölteni Marilyn Monroeval, melyről 55 kép készült el. Állítólag Marilyn kétórás késéssel érkezett a fotózásra, ám az akkor még kezdőnek számító fotós annyira meg volt szeppenve Marilyn szépsége láttán, hogy neki kellett utasításokkal ellátni, sőt az fotósorozat legfontosabb részletét, a fehér lepedőt is ő választotta ki. A tárlaton megtalálhatóak azok a werkfotók is, melyek ezekről a kulisszatitkokról mesélnek részletesebben.

Coco Chanel 1962 ©Douglas Kirkland/Photo Op

A folyton cigarettázó Coco Chanel

A fotós 1962-ben 21 napot tudott eltölteni az akkor 79 éves Coco Chanel társaságában, akiről egy 60 képből álló sorozatot készített. Közös munkájuk nem volt zökkenőmentes, hiszen a divatikon nem volt hajlandó megszólalni angolul, Kirkland viszont egy szót sem értett franciául. A fotós átütő tehetsége azonban meggyőzte Coco-t arról, hogy ne csak a ruháiról, de róla is tud csodálatos képeket készíteni, így azalatt a három hét alatt lehetősége volt éjjel-nappal követni minden lépését.