fbpx

Egy olasz pajtából került elő Banksy ellopott műve

A világhírű graffitiművész alkotását Olaszországban találták meg, miután tavaly januárban ellopták Párizsból. A mű a 2015-ös párizsi Bataclan koncertteremben elkövetett terrortámadás áldozatainak állított emléket és egy ajtón volt látható.

Egyszerűen kivágták az ajtóból

A bristoli művész a 2015-ben történt párizsi terrortámadás áldozatatinak állított emléket, amit tavaly januárban a műkincsrablók egyszerűen csak kivágtak az ajtóból. Nemrégiben azonban egy közép-olaszországi tartományban fekvő, Alba Adriatica nevű tengerparti városka egyik tanyáján megtalálták az ellopott művet, ami egész végig egy pajtában rejtőzött.

A gyászoló nőt ábrázoló kép egy párizsi vészkijárat ajtajában állt, amikor ellopták. Most végül egy razzia során helyeztek biztonságba olasz csendőrök a francia kollégáikkal közös munka során több mint egy év után.

Embed from Getty Images

Hatalmas értékű képről van szó

A lopást éjszaka hajtották végre és az akkori jelentések szerint „kapucnis, sarokcsiszolóval felfegyverkezett emberek” követték el, akik egy közelben várakozó teherautón szállították el az alkotást. A graffitiművész alkotásai, akinek a kilétét szűk baráti körben senki sem ismeri, hatalmas összegeket érnek aukciókon. A Devolved Parliament című képe például 3,7 milliárd forintnak megfelelő összegért kelt el legutóbb.

Banksy egyébként az elmúlt hetekben is aktív volt, új képeivel a Black Lives Matter mozgalom mellett állt ki. Hónapokkal ezelőtt pedig a koronavírus-járványra reflektált vicces képével, de az egészségügyi dolgozókat is szuperhősi magasságokba emelte alkotásával.

Nyitókép forrása: Pixabay