fbpx

Újabb titkok derültek ki a rejtélyes Leány gyöngy fülbevalóval című festményről

A művészetek esetében nem ritka, hogy rejtélyek szövik át őket, akár az alkotóról, akár magáról a műről van szó. Jan Vermeer van Delft holland művész a Leány gyöngy fülbevalóval című festménye is beleillik ebbe, most több titokra is fény derült a lelkes kutatások eredményeként.

Jan Vermeer van Delft: Leány gyöngy fülbevalóval (festmény)

A rejtélyes alkotás

A Leány gyöngy fülbevalóval a festő egyik leghíresebb műve, azonban érdekessége, hogy több szempontból is homály fedi. Most úgy tűnik megoldódott ezekből néhány, hiszen nemrégiben a hágai galéria műszakértői felfedezték a festményen szereplő lány arcán a szempillákat. Emellett eddig azt sem tudták, hogy mi előtt pózolt a valós, vagy nem valós modell a képhez. Ha jobban megfigyeljük az alkotást, bár szabad szemmel nem látható, de egy zöld függöny van a lány mögött, ám ez is kérdéses volt eddig.

Amikor egy festményt vizsgálnak, akkor mindig próbálják megfejteni például a festés technikáját is, és azt is, hogy kik a képen szereplő alakok. Ez utóbbira hiába szerettek volna rájönni, a mai napig rejtély. Egyesek úgy gondolják, hogy Varmeer szobalányáról készült a kép, azonban erre semmilyen bizonyíték nem utal.

Művészetéről

Vermeert alkotói évei alatt rengeteg téma megihlette, azonban mégis legjobban a női alakokat ábrázoló zsánerképei ismertek. Pályája során többek között látképeket, történelmi alapú műveket is alkotott. Minden esetben nagyon ügyelt a precizitásra, tökéletességre, a színek összhangjára.

Élete során nem volt kiemelt neve a művészek között, azonban a 19. század közepén felfedezték a munkásságában rejlő értéket, így ma is kutatják művészetét.