fbpx

A nemet mondás művészete

Biztos te is kerültél már olyan helyzetbe, amikor nem tudtál nemet mondani. Amikor semmi kedved nem volt egy programhoz vagy feladathoz, de illendőségből vagy épp a lelkifurdalás elkerülése miatt mégsem hagytad ki. Hiába tudtad, hogy nem fog beleférni az idődbe és nem fogod jól érezni magad, de valahogy nemet mondani mégis sokkal nehezebbnek tűnt.

Az emberek nagy részére ez általánosan jellemző, azonban, ha te is unod már, hogy a szótáradból hiányzik a NEM, akkor ideje cselekedni!

Ez is visszavezethető a gyerekkorunkra

Először tisztázzuk azt, hogy miért olyan gyakori probléma is ez, hiszen nem kellene olyan nehéznek lennie kontrollálni a saját életünket és egyszerűen kimondani a nemet. Ez az egész legfőképpen a gyerekkorra visszavezethető probléma, amikor mindenhonnan azt hallottuk, hogy legyünk szófogadóak, hiszen az a helyes út és akkor fognak minket jobban szeretni, de ilyen esetben csak egy szimpatikus képet mutatunk magunkról. Ezt megtanulva inkább mondunk igent, mert akkor valószínűleg jófejek vagyunk mások szemében. 

Érdemes azonban átgondolni az adott helyzetet, mérlegelni nem csak azt, hogy az időnkbe belefér-e valami, hanem azt is, hogy hozzájárul a boldogságunkhoz, esetleg származik bármilyen hasznunk belőle, közelebb visz-e a céljainkhoz? Az ehhez hasonló kérdések gyors megválaszolása nagyban segít, hogy szelektáljunk abban, hogy mire mondunk igent és mire nemet.

Photo by Isaiah Rustad on Unsplash

Mi tenne igazán boldoggá?

A döntés meghozatalánál persze nagy hatással lehet a tény, hogy kinek is mondunk nemet. A hozzánk legközelebb állóknak megy általában a legnehezebben nemet mondani. Az egyik legjobb módszer, amikor döntéshelyzetbe kerülünk az, ha időt kérünk. Így nyugodtan át tudod gondolni a dolgot, nem hozol illendőségből, félelemből döntést. Ha a nem válasz mellett döntöttél, oszd meg az indokot, hidd el sokszor sokkal megértőbbek az emberek, mint gondolnád. Van olyan is, hogy nem egészen kell nemet mondanod, ilyenkor ajánlhatsz alternatívát, vagy szabhatod te a feltételeket.

Ez persze csak néhány módszer, melyet be tudsz vetni a döntéshozatal megkönnyítésében. Mindenekelőtt pedig fontos tisztában lenni azzal, hogy mi tesz boldoggá és mi nem. Azzal, hogy megtanulsz nemet mondani, magadról is többet tudsz meg és magabiztosságod is növekedni fog.