fbpx

Újabb Kolodko-szobrok bukkantak fel Budapesten

A gerillaszobrászként elhíresült művészt két alkotással lepte meg a budapestieket a napokban.

Kolodko Mihály miniszobrait a 165 éves kőbányai Dreher Sörgyárak ihlették. Az egyik szobor a gyár udvarán egy korabeli söröshordón álló, Dreher Antalt ábrázoló szobor. Kezében a jellegzetes sétapálcájával áll méltóságteljesen, a háttérben pedig Európa egyik legszebb főzőháza látható. A gyár előtt áll a másik szobor is, mely egy valódi mészkőhídon egy söröskocsit ábrázol, előtte két mesebeli lovacskával.

A Dreher család múltja egy igazi regénybe illő történet

Az 1854-ben alapított Kőbányai Serfőző Társaságot ma Dreher Sörgyárakként ismerjük. A sörfőzdét idősebb Dreher Antal tette világhírűvé saját találmánya, a ma Vienna Lágerként ismert sörnek köszönhetőn. Ő kezdett sörgyártásba is Pesten, halála után pedig fia és unokája, ifjabb Dreher Antal és Dreher Jenő vitte tovább a Kőbányai Sörgyárat, ami hamarosan az ország legnagyobb sörgyárává vált.

A gyár az utóbbi években több, jelentős fejlesztést is végzett saját falain belül, hogy az idelátogatók a lehető legjobb élményt kaphassák sörtúrájuk során. Egy ilyen esemény során végigvezetik a turistákat az épület legszebb helyiségein, felidézve az elmúlt századok történelmét és hagyatékát. A túrákat a jövőben bővíteni tervezik az itt dolgozók, amihez az újranyíló sörmúzeum és a két Kolodko-miniszobor bemutatása is hozzájárul majd.

Nyitókép forrása: Photo by Andrea Piacquadio from Pexels