fbpx

„Divatos holmikat bárki vehet magának, stílust azonban nem” – 10 idézet a 86 éves Giorgio Armanitól

A világhírű olasz divattervező, Giorgio Armani július 11-én ünnepli 86. születésnapját. Saját bevallása szerint sosem készült divattervezői pályára, mégis olyan hírnevet szerzett a magának kreációival, ami igazi legendává varázsolta.

Orvostanhallgatóból divattervező

Giorgio Armani kezdetben orvosi tanulmányokat folytatott, de hamar belátta, hogy ez a pálya nem neki való, így egy kisebb katonai kitérő után 1957-ben Milánóba költözött, ahol először kirakatrendezőként, majd a La Rinascente nevű áruház férfidivat-osztályának egyik beosztottjaként dolgozott. Armani munkája során figyelte meg, hogy mire is vágynak azok a vásárlók, akik a boldogságot a divatban keresik. Az itt eltöltött évei alatt ismerkedett meg Nino Cerruti divattervezővel, aki mellett 8 évig tanulta a szakma fortélyait. Első kollekciójával pedig örökre beírta magát a divattörténelembe.

Íme hát néhány mondat, amit érdemes elolvasni a divatguru tollából:

„A stílus az egyetlen olyan igazi luxus, amit bárki megengedhet magának, függetlenül attól, hogy mennyi pénze van. Ez olyan dolog, ami velünk született, de tanulható, feltéve, ha megvan hozzá az emberben a kellő intelligencia.”

„A stílus elegancia, nem pedig extravagancia. Nem az a lényeg, hogy felfigyeljenek rád, hanem hogy emlékezzenek rád.”

 „A stílus abban rejlik, hogy megtaláljuk az egyensúlyt három tényező közt: kik vagyunk, mi áll jól nekünk, és hová tartunk. Ezt az egyensúlyt tükrözze az öltözködésünk.”

„A stílus és a divat között a minőség a különbség.”

„Hiszek abban, hogy a ruháimnak hála az emberek jobb képet alkotnak magukról – ez pedig növeli az önbizalmukat és a boldogságukat.”

„A stílus egyrészt bátorság, hogy az egyediséget válaszd, másrészt bátorság, hogy nemet merj mondani. Mindez a jóízlésről és a kultúráról szól.”

„Örülök neki, ha az emberek Armanit vesznek, még akkor is, ha hamisítvány. Tetszik a tény, hogy világszerte ilyen népszerű vagyok.”

„A parfüm a legjobb vizitkártya, amivel bemutatkozhatunk.”

„Szívesen fogadom a kritikát, de nem attól, aki fekete napszemüvegben ül be a bemutatóra, aztán hiányolja a színeket.”

„A világ változik és vele a divat is.”

Photo by Park Street on Unsplash