fbpx

A jövő otthona – tudatosan

A fenntartható környezet, a tudatos vásárlás egyre többek életébe bevonódik. Az IKEA pedig egyre több kezdeményezésével kiáll ezért. A napokban mutatta be a “Home of Tomorrow” vagyis a “Holnap otthona” nevű projektjét, melyben megismerhetjük, hogy a közeljövőben hogyan alakulnak át a lakások a fenntarthatóság jegyében.

A fenntarthatóság több területen is rendkívül fontos, miért maradna ki éppen a lakberendezés otthon?

Az IKEA már sok éve foglalkozik a témával és azáltal, hogy becslések szerint 30 év múlva a Föld népességének 70%-a fog városokban élni, még inkább fontossá válik a természetközelség és fenntarthatóság a lakberendezés terén is. A “Holnap otthonai” esetében a legfontosabb szerepet a növények, a hulladéktermelés csökkentése, a tudatos fogyasztás, újrahasznosítás kapja.

A tudatosság otthon kezdődik

A fenntartható élet rengeteg dologban megnyilvánul, a legapróbb dolgok is számítanak. Ebben hisz a svéd bútorlánc is. Lényegtelen, hogy mi az első lépés, és hogy éppen a műanyagot száműzzük a háztartásból, vagy a pazarlást igyekszünk csökkenteni. A legfontosabb az, hogy teszünk valamit a környezetért, hiszen minden kis lépés számít.

Az IKEA célja, hogy az új projekt által is költségtakarékos termékeket és megoldásokat kínáljon vásárlói számára. Ez a törekvés nem csupán lakberendezési tárgyaik esetében nyilvánul meg, hanem ételkínálatukban is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a növényi alapú összetevőkre. Ételkínálatukban egyre több vegetáriánus fogás van, így is hozzájárulva az ökológiai lábnyom csökkentéséhez.

Rengeteg olyan terméket kínálnak, melyek egyszerűbbé teszik a tudatos életet. Ilyen például a LED-es világítás, a többféle szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas tároló, vagy azok a kiegészítők, melyek segítségével akár a lakásban, erkélyen is lehetőség van gyümölcsöket, zöldségeket, fűszernövényeket termeszteni.

Az IKEA Lengyelországban, egy régi elhagyatatott épületben be is rendezte a jövő otthonát, a fenntarthatóság és zero waste jegyében. Itt az érdeklődők workshopokon is részt vehetnek.

Annak ellenére, hogy egyre többen választják a városi létet, a természetközelség még fontosabbá válik, ahogyan a fenntartható jövőért folytatott tettek is. Néhány apró trükk, egy kis odafigyelés és támogatás egy olyan lakberendezési áruháztól, melyet világszerte ismernek és imádnak.

Mert a svéd életstílus bárhol jelen lehet életedben, ahogyan a tudatosság és fenntarthatóságért való küzdelemnek is fontos szereplője vagy.

Képek forrása: IKEA