fbpx

„Aki szeretne rólam valamit megtudni, az nézze meg figyelmesen a képeimet” – 158 éve született Gustav Klimt

„Tudok festeni és rajzolni, legalábbis én így gondolom, és mondogatják még néhányan. De nem vagyok teljesen meggyőződve róla, hogy igaz.”

Portrait Gustav Klimt. Photographie. 1914.Portrait of Gustav Klimt. Photography by Trcka Josef Anton. 1914.

Gustav Klimt az osztrák festőművész, a szecessziós stílus egyik legismertebb képviselője 1862. július 14-én született és 1918. február 6-án hunyt el. Szinte nem is létezik olyan ember, aki ne tudná, hogy ő festette minden idők egyik leghíresebb festményét, A csókot. Kalandos élete során azonban nemcsak ezt az egy ikonikus festményt tudhatta magáénak. Íme hát még 5 kedvenc alkotásunk, néhány érdekességgel megfűszerezve születésének évfordulója alkalmából.

Az arany családi vonás

A szecessziós, arany színekben pompázó Klimt festmények világszerte mindenkit lenyűgöznek. Azt azonban kevesen tudják, hogy ehhez a nemesfémhez való kötődése egésze a gyerekkoráig visszanyúlik, édesapja ugyanis cseh származású aranyműves volt.

Gustav Klimt Judith I, 1901 Öl auf Leinwand 84 x 42 cm

Befejezetlenül mutatták be leghíresebb festményét

Klimt legismertebb alkotása kétségkívül A csók, aminek elkészülte egybeesik a festő aranykorával is. Ő nemcsak sok aranyfestéket, hanem valódi laparanyat is felhasznált a festményeihez. A készülőben lévő festmény annyira elvarázsolta a Belvedere Múzeum dolgozóit, hogy 1908-ban úgy mutatták be a nagyközönségnek, hogy Klimt még nem végezte el rajta az utolsó simításokat.

Nagy nőcsábász volt, de csak egy igaz szerelme volt

A festőről korában elhíresült az, hogy imádja a nőket, ők voltak festményei legnagyobb múzsái is. Azonban sosem házasodott meg, mégis sikerült neki 14 törvénytelen gyermeket nemzeni, akik közül csupán hármat ismert el sajátjaként. Annak ellenére, hogy habzsolta az életet Gustav Klimt élete végéig édesanyjával lakott és volt egy nő rajta kívül, akiért haláláig rajongott. Emilie Flöge divattervező nemcsak barátnője volt, hanem a múzsája is volt. Sőt, állítólag a festő az utolsó szavait is hozzá intézte: „Kerítsétek elő Emilie-t”.

Nem volt nagy társasági ember

Saját szavaival élve: „Sem beszédben, sem írásban nem találok könnyen szavakat, kölönösen, ha azt várják tőlem, hogy mondjak valamit magamról vagy a munkámról. Ha egyetlen egyszerű betűt le kell írnom, úgy megrémülök, hogy egészen felkavarodik a gyomrom.”

Manapság Picassónál is többet érnek képei

Festményei napjainkban hatalmas összegekért cserélnek gazdát a legnagyobb aukciókon. 2003-ban egyik képét több mint 29 millió dollárért, vagyis több mint 7 milliárd forintért adták el, 2006-ban egy másik képét több, mint 135 millió dollárért, vagyis kb. 33 milliárd forintért vásárolta meg egy New York-i galéria, ezzel megelőzve Picasso rekordját.

Fotók: Wikipédia, Archív