fbpx

Víz alatti múzeum nyílik Ausztrália Nagy-korallzátonyánál

Jason deCaires Taylor legújabb szoborparkjait Ausztrália Nagy-korallzátonyánál, a Föld legnagyobb korallzátonya mellett építette fel, hogy felhívja a figyelmet többek között a globális felmelegedés okozta problémákra.

Az angol szobrász és búvároktató már évtizedek óta kápráztat el minket életnagyságú emberszobraival, melyek teljesen mindennapi tevékenységeket végeznek. Jason deCaires Taylor olyan különleges cementet használ szobrai elkészítésénél, melyek akár 300 évet is kibírnak a tengeri sós vízben, de mégsem szennyezik a környezetet. Eddig elkészült szoborparkjai olyan helyen találhatóak. mint a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote, a Maldív-szigetek, a Bahamák és a mexikói Cancún.

A legújabb szobrainak deCaires Taylor létrehozott egy egész víz alatti múzeumot, melynek a területét a Korall-tenger felszínén lévő Ocean Siren, vagyis Óceáni Szirén című szobor jelez a búvároknak és idelátogatni vágyóknak. Ez a szobor csupán a kezdet, hiszen összesen négy tárlatból áll a múzeumi kiállítás, de talán mégis ez a legkülönlegesebb darabja az egésznek, hiszen ez a felszíni szobor a tenger változó hőmérsékletére alakítja a színét. A szobor a napenergiának köszönhetően egy folyamatos emlékeztetőként szolgál Földünk tengerinek és óceánjainak emelkedő hőmérsékletére. „Ez a szobor az ősi föld őrzője. Szerettem volna, ha a szárazföldről is jól látható, hogy mi is történik a korallzátonyoknál, így ez a darab összeköti a városi közösséget a korallzátonnyal.” – árulta el a szobrász.

A Vízalatti Művészetek Múzeuma (MOUA) legnagyobb installációja a John Brewer Reefnél található Coral Greenhouse nevet kaptam, mely körülbelül 12 méter hosszú és 165 tonnát nyom. Valamint az egésznek úgy kellett elkészülnie, hogy egy 4. kategóriába sorolható ciklonoknak is simán ellen tudjon állni. Ez a hatalmas szoborcsoport 20 tanulót ábrázol, akik korallokat tanulmányoznak egy igazi laboratóriumban. „Amikor a korallzátonyokról esik szó, akkor az elsődleges szempont az, hogy mit hagyunk hátra a fiatalabb generációk számára” – árulta el az alkotása kapcsán Taylor. „Ezzel az installációval a fiatalokat arra akartam ösztönözni, hogy fókuszáljanak a tengertudományokra, fedezzék fel és ismerjék meg a víz alatti világot is. Ezenkívül egyfajta őrökként akartam ábrázolni az iskolai hallgatókat, egyfajta természeti nagykövetekként, akiknek fontos az éghajlat változása is.”

Kép: Richard Woodgett

A múzeum a közeljövőben várhatóan további két installáció fog majd bővülni egészen 2021 végéig, melyek a Queensland Palm-szigetek és a Magnetic-szigetek mellett találhatóak majd meg. A helyi kormány arra számít, hogy ezek a szoborcsoportok jelentős turisztikai attrakcióvá válnak majd az idelátogatók szemében, melyre most mindenkinek nagy szüksége van.

Képek forrása: Jason deCaires Taylor.