fbpx

Egy új kutatás szerint Mozart zenéje segíthet az epilepsziásoknak

Az Epilepsia Open című tudományos folyóiratban közölt tanulmány szerint kevesebb rohamot szenvednek el azok az epilepsziások, akik Mozart zenéjét hallgatják.

Az új felfedezés döntő jelentőségű lehet a zene egészségre gyakorolt pozitív hatásainak feltárásában. A tudósok a kutatás során Mozart D-dúr szonáta két zongorára, K 448 című művét használták, valamint annak egy összekevert verzióját. A kísérlet során azt akarták feltárni, hogy ezek a zenék milyen hatással vannak az epilepsziásokra.

„Az elmúlt 15-20 évben megtudtuk, hogy ha Mozart egyik szerzeményét hallgatják az epilepsziások az nagyban csökkenti a rohamok számát” – fejtette ki Marjan Rafiee, a torontói Krembil Brain Institute munkatársa.

Azonban egy kérdés még megválaszolásra szorult, mégpedig az, hogy az epilepsziás egyéneknél csak Mozart zenéje csökkenti-e a rohamok gyakoriságát, vagy ez igaz lehet másik zenei inger hatására is. Az egy éven át tartó kísérletben tizenhárom páciens vett részt, három hónap alatt a vizsgálatokkal megállapították a kiindulási alapot, majd a résztvevők egyik fele három hónapon át naponta meghallgatta Mozart szonátáját, majd újabb három hónapig az összekevert verziót. A csoport másik fele az összekevert verzióval kezdett, majd Mozart művét hallgatta meg naponta. A páciensek pedig – akiknek gyógyszeradagját nem változtatták a tanulmány alatt –, naplót vezettek rohamaikról.

„Eredményeink szerint a szonáta első tételének naponta történő meghallgatása összeköthető a rohamok gyakoriságának csökkenésével a felnőtt epilepsziásoknál. Ez azt sugallja, hogy a napi Mozart-hallgatás kiegészítő terápiát jelenthet az epilepsziás egyének rohamszámának csökkentésében” – fejtette ki Rafiee.

Az epilepszia az egyik legelterjedtebb neurológiai zavar, a világon mintegy 50 millió embert érint az Egészségügyi Világszervezet szerint.