fbpx

Andy Warhol polaroidjai felfedik New York valódi arcát

A művész két ikonikus polaroid fotósorozatát digitalizálta most a Fotografiska New York galéria honlapja. A Sex Parts and Torsos és Ladies & Gentlemen sorozatok fotói most már bárki számára elérhetőek ingyenesen.

Világszerte még mindig sok kulturális intézmény kényszerül zárva tartani a kapuit, így jó érzés látni, hogy egyre többen voksolnak a digitális kiállítások mellett. Most például a Fotografiska New York osztott meg a honlapján egy izgalmas kiállítást a Hedges Projects-szel közösen, melyben Andy Warhol eddig magánygyűjteményben lévő polaroidjait tették elérhetővé digitálisan. Warhol két legfontosabb sorozata, a Sex Parts and Torsos és Ladies & Gentlemen mind a ’70-es években a New York-i queer közösség tiszteletére készültek.

Ladies & Gentlemen

Ez a sorozat a fekete és latin drag queen-ek ünneplésére készült, mely a legendás aktivistát, Marsha P. Johnson-t is ábrázolják. A múzeum szerint ez a sorozat eredetileg egy olasz műkereskedő, Luciano Anselmino megbízásából készült el 1974-ben. Warhol irányítása alatt Bob Colacello, az Interview magazin főszerkesztője toborozta modelleket a népszerű The Gilded Grape bárból a New York-i Greenwich village negyedben. A végeredményről pedig elmondható, hogy Warhol lenyűgöző képeket alkotott ezekkel az előadóművészekkel, akik elbűvölő, exhibicionista módon képviselték a megformált karaktereiket.

Sex Parts and Torsos

Ennek az egész sorozatnak az a legendás története, hogy a ’70-es években egy buliban a nagy Andy Warholt azzal akarta szórakoztatni egy részeg férfi, hogy a hatalmas péniszértől dicsekszik. Warholnak ennél nem is kellett több rögtön le is fényképezte a férfit a kamerájával, majd félretette egy dobozba a képet, amiről ezután el is feledkezett. Később, amikor újra előkerültek ezek a bizonyos képek Warhol folytatta a sorozatát. Visszatekintve Warhol egész munkásságára ezek a képek könnyen tűnhetnek vulgárisnak, sőt egyenesen megbotránkoztatónak, mégis ezekkel a képekkel is képes volt olyat alkotni, amit előtte soha senki.

Ha a Te érdeklődéseset is felkeltették az alábbi képek, akkor keresd fel a Fotografiska New York hivatalos honlapját, ahol egy ikonikus online kiállításban lehet részed!

Photo by Pawel czerwinski on Unsplash