fbpx

A világvégét is túlélné ez a földalatti luxusbunker

A földalatti ház legújabb koncepcióját a valós COVID-19 által okozott globális helyzet inspirálta, mely a biztonságos érzést nyújtó otthonok újragondolását követelte.

Mérhetetlen luxus 15 méterrel a felszín alatt

A kijevi központú Szergej Makhno Építész stúdió egy földalatti otthonos beton lakást tervezett, mely a legkellemetlenebb meglepetések esetén is biztonságot nyújt a benne lakóknak. A Földalatti B-Terv Ház elkészülését a jelenleg is zajló koronavírus inspirálta és ezzel akarják felkészíteni az embereket a következő nagy krízis elkerülésére.

Azonban az elkészült ház nem egy tipikus sci-fi filmből életre kelt betondzsungel, hanem egy minden luxust biztosító kényelmes kis rejtekhely, ahol akkor is kellemes lenne élni, amikor nincs itt a nyakunkon az apokalipszis.

Egyszerre fent és lent

A B-Terv ház földfeletti része tökéletesen illeszkedik az őt körülvevő környezethez, de mégis inkább hasonlít egy katonai bázisra, mint egy valódi otthonra. Azonban, aki betér ebbe a beton otthonba igazi luxussal fogja szembe találni magát. A kültéri minimalista dizájn ellenében bent már kényelmes és modern bútorokat találunk. A ház belsejébe egy spirális lépcsőn tudunk bejutni, mely további kör-körös szekciókra osztja a házat.

Az első kör alakú szinten egy sor nappali szobának megfelelő tér lett kialakítva, mely 2-3 családot is kényelmesen el tud szórakoztatni. Itt található többek közt egy tágas társalgó, egy könyvekkel teli olvasószoba, sőt még egy házimozi rendszer is megtalálható benne.

Mesterséges természet

A társalgó közepén egy henger alakú világítótest található, így a háttérvilágítás olyan érzést kelt, mintha valójában kint lennénk. Ezt az érzetet fokozzák az igazinak tűnő művirágok, mely a közös étkezőben is megtalálhatóak. A hálószobákban is imitálták a kültéri illúziót, az egyik falon például plafontól falig egy digitális képernyőt képzeltek el, mely különböző tájakat tud kivetíteni az itt lakóknak.

Funkcionalitás és pánik

A luxus szolgáltatások, mint a házi edzőterem és szauna mellett nem hiányozhat egy termelésre alkalmas kiskert sem a házból, melyhez egy mindennel felszerelt konyha is párosul. A ház úgy lett kialakítva, hogy bármilyen vészhelyzet esetén azt könnyen evakuálni tudják. A villában megtalálható továbbá a vízelvezető rendszer és egy generátor is. A tervezők pedig gondoskodtak az orvosi ellátás biztosításáról is.

Fotók forrása: A Szergej Makhno Architects építész stúdió által tervezett földalatti ház / Szergej Makhno Architects építész stúdió