fbpx

160 éve született a szecesszió mestere, Alfons Mucha

Alfons Mucha születésének 160. évfordulóját ünnepeljük a mai napon. A szecesszió művek egyik kiemelkedő festője, grafikusa, illusztrátora és nem utolsó sorban plakátművésze olyat alkotott, melyet a mai napig imádnak az emberek.

A kezdet

Alfons Mucha Csehországban született 1860-ban. A művész pályája kicsit nehézkesen indult el, hiszen a Prágai Akadémiára felvételizett, azonban nem vették fel. Ekkor autodidakta módon kezdett tanulni és Bécsben kezdett tanulni, ahol egyre több megbízást kapott. Egy nehéz időszakban, munkanélküliként Mikulovba ment, a városban egy hotelben szállt meg. Itt elkezdett portrékat festeni, modellt ült az egész környék neki, hiszen híre ment művészetének…

Párizs

Később a Világkiállításra Párizsba költözött, hogy még inkább bevonódjon a művészeti életbe, bár szerény körülmények között élt, mégis rengeteg festőnél tanulhatott. Első párizsi évében pontosan összeállított program szerint élt, hiszen nap közben a Julian Akadémián, este pedig otthon dolgozott.

Első siker

Első nagy sikerét Mucha egy színésznőnek köszönhette, nevezetesen Sarah Bernhardtnak. A századforduló ikonikus nőalakja azért keresett egy festőt, hogy megalkossa egy színdarab plakátját. Ez a plakát annyira népszerű lett, hogy a művészetkedvelők folyamatosan leszedték és hazavitték. Azáltal, hogy egész Párizsban feltűntek ezek a plakátok, Mucha végre keresett művész lett.

Művészete

Alfons Mucha művészetében a nők fontos szerepet kaptak, hiszen a karcsú, szép, érzéki nők sokszor megjelentek alkotásaiban. 1894 és 1935 között rengeteg plakátot készített, melyek világhírűvé váltak. Mucha sajátos stílusa a szecesszió kiemelkedő pontja lett. A női alakok mellett a növényi motívumok és a szimbolikus díszítőelemek kapták még a főszerepet az alkotásokban.

Vissza Csehországba

Az első világháború szólította hazájába, ott folytatta munkáját. Prágába költözött feleségével és két gyermekével.

A városban nyitották meg halála utána a Mucha Múzeumot, ahol csodálatos művei megtekinthetők. A művész legfőbb alkotása a Szláv eposz sorozat, mely a Moravský Krumlov kastélyában található.

Képek forrása: Wikipédia – Közkincs