fbpx

Milyen hatással vannak J.K. Rowling hírhedt tweetjei a Harry Potter-könyvek eladására?

Egy független felmérés szerint csökkentek az eladási számok, ám ezt a könyvek kiadója cáfolja.

Visszanyal a fagyi

A Variety portál szerint J.K. Rowling nyári eleji botrányos tweetjei nem maradtak következmények nélkül, hiszen júniusban a vártnál sokkal kevesebb Harry Potter könyvet tudtak csak eladni. Tavaly ugyanebben az időszakban J. K. Rowling eladásai 35,2%-kal emelkedtek, ehhez képest idén év elején csupán 26,5%-kal növekedtek az eladások, júniusban azonban még ez is kevesebb mint a felére csökkent. A Harry Potter-sorozat könyvei júniusban csupán 7,7%-os növekedést tudtak produkálni, míg maga a szépirodalmi könyvpiac 31,4%-os emelkedést hozott.

Egyértelmű tehát, hogy az írónő transzneműekre tett megjegyzései nem maradtak visszhang nélkül, hiába kampányolt ő is és még több száz írótársa a véleménynyilvánítás szabadsága mellett.

A Bloomsbury kiadó egészen más adatokat közölt

Ezzel szemben a Harry Potter-kötetek hivatalos kiadója szerint a könyvek eladása 28%-kal nőttek, ami körülbelül 31,4 millió fontot jelent. Sőt, maga Nigel Newton, a Bloomsbury vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy J. K. Rowling tweetjeit követően is bestsellerek maradtak a Harry Potter könyvek, tehát szöges ellentétes adatokat közöltek, mint a független könyvpiaci elemzők.

Az biztos, hogy a Harry Potter könyvek önmagában nagyon sokat adnak a mai napig is az olvasóknak, így valóban szomorú lenne, ha ”csak” az írónő kirohanásai miatt ez a történet sokkal kevesebb gyermekhez tudnak eljutni. Mégis úgy tűnik, hogy a rajongók nem tudtak szó nélkül elmenni J. K. Rowling már többedik ilyen fajta kommentjei mellett, hiába állít teljesen mást a Bloomsbury kiadó.

Nyitókép forrása: Photo by Sadiq Nafee on Unsplash