fbpx

A világ legfinomabb epres sajttortájának a receptje!

Kicsit munkás az elkészítése, de cserébe olyan ízélményben lesz részünk, amit sosem felejtünk el.

Kipróbáltam már pár sajttorta receptet az évek során, ez a mostani azonban mindegyiket felülmúlta. Igaz, legalább egy nappal előre el kell készíteni, de mégis megéri a fáradozásainkat a végeredmény. Plusz az egészben az a legjobb, hogy a tetejére kerülő gyümölcsmártást bármilyen fajta gyümölcsből el lehet készíteni, nem kell feltétlenül ragaszkodni az eperhez. Sőt, jobb is, ha szezonális gyümit választunk!

Hozzávalók:

Az alaphoz:

  • 300 g zabkeksz
  • 120 g olvasztott vaj

A sajttortához

  • 700 g mascarpone
  • 210 g kristálycukor
  • 25 g liszt
  • 230 g tejföl
  • 4 tojás

Az epermártáshoz

  • 400 g fagyasztott eper
  • fél evőkanál kukoricakeményítő
  • 125 g kristálycukor
  • egy csipet ső

Elkészítés:

Miután a sütőt előmelegítettük 165 fokra, törjük össze morzsa állagúra a zabkekszet és keverjük össze az olvasztott vajjal. Szépen lenyomkodjuk egy pohár segítségével az elkészült kekszréteget és 10 percig elősütjük. Ezután elég lesz a sütőt 150 fokosra átállítani.

A krémsajtos részhez keverjük össze a mascarponét a kristálycukorral, majd mehet bele fokozatosan a liszt, a tejföl, majd egyesével a tojások is.

Ha kapcsos tortaformát használunk, akkor azt vonjuk be jó sok rétegben alufóliával, hogy a vízfürdős sütés során véletlenül se kerüljön bele víz. Öntsük a kekszrétegre a krémsajtos masszát, majd ezt a tortaformát helyezzük bele egy magasabb és nagyobb sütésálló edénybe, amibe forró vizet öntünk bele. Így süssük a sajttortánkat egészen 75 percig. A vízfürdős sütés azért fontos az ilyen tortáknál, hogy ne keletkezzen a tetején egy hatalmas lyuk. Miután lejárt a 75 perc pihentessük a tortát 30 percig, ezután nyitott sütőajtónál mehet még 30 perc. Majd vegyük ki a sütőből a tortát és hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt egész éjszakára a hűtőbe raknánk.

Másnap el is készíthetjük az isteni eperszószt, amihez a fagyasztott epreket egy lábasban kezdtem el közepes lángon főzni a cukorral együtt. Kb. 15 perc főzés után apránként belekevertem a kukoricakeményítőt és a csipet sót. Hagyjuk kihűlni az elkészült szószt és mehet is rá a sajttortánk tetejére.

Táborosi Boglárka
Táborosi Boglárka

Főszerkesztő

hello