fbpx

Sándor Fanni miniatűr állatfigurái ennél valósághűbbek már nem lehetnének

Az eredetileg biológusként végzett magyar származású szobrász munkáiért világszerte rajonganak az emberek.

Sándor Fannit gyermekkorától kezdve lenyűgözték a miniatűr figurák, hatévesen készítette el fogpiszkálóból, gyertyaviaszból, papírból és ragasztóból az első szobrát. Az 1:12-es arányban megalkotott, két ujjal könnyen közrefogható figurák készítését autodidakta módon, külföldi oldalakról tanulta meg az évek során, mivel itthon kevesen foglalkoznak ilyesmivel.

„Nálunk Magyarországon nincsen hagyománya az 1:12 méretű miniatűr figurák készítésének. A húszas éveimben találkoztam az első profi miniatűr munkával az interneten keresztül. Teljesen lenyűgözött ez a világ ”- nyilatkozta a Colossal online portálnak.

Eredetileg biológusként végzett Fanni, így miniatűr állatszobrai rendkívül élethűek és arányosak. Mindegyik figuráját a lehető legrészletesebben alkotja meg, figyelve minden egyes biológiai adottságra, amitől az elkészült állatok pont úgy néznek ki, mint a természetben megtalálható valódi társaik.

A miniatűrök elkészítése lehet akár két nap, de volt már olyan, hogy két hétig tartott megalkotni egyetlen darabot, a fiókáját etető vörösbegyhez tartozó kis fészket például három napon át készítette. Az elkészítési folyamatok sokrétű lépésekből állnak. Először a prototípus felvázolása előtt mindig a lehető legtöbb anyaggyűjtéssel kezdődik a folyamat az adott fajjal kapcsolatban. A már meglévő formákhoz a művész dombornyomásos és tűs végű szerszámokkal dolgozik, az állati alakokat pedig polimer agyagból és huzalból alakítja ki. A figurák kisütés után még néhány részletet megvág, megfest, és szükség esetén rögzíti a prémet és a tollakat.

2016-ban Sándor Fannit már nemzetközileg is díjazták a Miniatűr Kézművesek Nemzetközi Céhének tagjai.

Photo by Ricky Kharawala on Unsplash