fbpx

Szabadtéri konténerkiállítás nyílik Robert Capa életéről

A CAPA105 című egyedülálló kiállítás egészen őszig lesz majd látogatható a Budapest Parkban.

A vakmerő haditudósítói munkásságáról ismert magyar származású fotográfus életművét kívánja bemutatni az újonnan nyílt konténer-installáció egyedi formában. A Capa Központ koronavírus járvány miatt megfogalmazott egészségügyi előírásoknak megfelelve szabadtéri terepre helyezte ki a névadójáról szóló új kiállítását. A kiállítás bemutatja a fotóriporter magánéletét és körbejárja munkásságát is.

„Nem elég tehetségesnek lenni, magyarnak is kell lenni.”

Robert Capa, Friedmann Endre néven született 1913-ban Budapesten, de már egészen fiatalon nyugatra költözött. Berlinben sajátította el a fotózás és az ügynökségi munka alapjait. Elsősorban dokumentaristaként, haditudósítóként tartják számon nemzetközileg. Rövid élete során öt csatatéren fotózott, hírnevét a spanyol polgárháború idejében alapozta meg és a második világháborúban már a Time magazin szerződtetett fotósaként járta be az európai frontokat. 1948-ban Magyarországon is fényképezett, a háborús pusztítást és a kommunista befolyás nyomait rögzítette. Budapesti beszélgetés című cikke megjelent az amerikai Holiday Magazine 1949. novemberi számában. Mindössze 40 éves volt, mikor egy tragikus baleset során Indokínában egy aknára lépett.

https://www.facebook.com/capakozpont/photos/a.597546133619771/4125725924135090/?type=3

A Capa Központ 105 képből álló CAPA105 konténerinstallációja egyik különlegessége a fürdőkád lesz, mely Robert Capa egyik kedvenc helye volt, ahol előszeretettel olvasott szabadidejében.

Nyitókép Forrás: Fortepan / Bojár Sándor