fbpx

Szabadtéri konténerkiállítás nyílik Robert Capa életéről

A CAPA105 című egyedülálló kiállítás egészen őszig lesz majd látogatható a Budapest Parkban.

A vakmerő haditudósítói munkásságáról ismert magyar származású fotográfus életművét kívánja bemutatni az újonnan nyílt konténer-installáció egyedi formában. A Capa Központ koronavírus járvány miatt megfogalmazott egészségügyi előírásoknak megfelelve szabadtéri terepre helyezte ki a névadójáról szóló új kiállítását. A kiállítás bemutatja a fotóriporter magánéletét és körbejárja munkásságát is.

„Nem elég tehetségesnek lenni, magyarnak is kell lenni.”

Robert Capa, Friedmann Endre néven született 1913-ban Budapesten, de már egészen fiatalon nyugatra költözött. Berlinben sajátította el a fotózás és az ügynökségi munka alapjait. Elsősorban dokumentaristaként, haditudósítóként tartják számon nemzetközileg. Rövid élete során öt csatatéren fotózott, hírnevét a spanyol polgárháború idejében alapozta meg és a második világháborúban már a Time magazin szerződtetett fotósaként járta be az európai frontokat. 1948-ban Magyarországon is fényképezett, a háborús pusztítást és a kommunista befolyás nyomait rögzítette. Budapesti beszélgetés című cikke megjelent az amerikai Holiday Magazine 1949. novemberi számában. Mindössze 40 éves volt, mikor egy tragikus baleset során Indokínában egy aknára lépett.

Pillanatképek Robert Capa életéből–Adorjáni Bálint & Szőke Barna | 2020. július 29., szerda, 19 óraMivel töltötte…

Opublikowany przez Capa Központ Sobota, 25 lipca 2020

A Capa Központ 105 képből álló CAPA105 konténerinstallációja egyik különlegessége a fürdőkád lesz, mely Robert Capa egyik kedvenc helye volt, ahol előszeretettel olvasott szabadidejében.