fbpx

Vincent van Gogh rejtélyekkel teli élete

A művészettörténet egyik legkiemelkedőbb alakja, Vincent van Gogh halálának 130. évfordulója esedékes idén. Ismerd meg jobban különös, rejtélyekkel teli művészetét ez alkalomból!

Vincent van Gogh egész életét rejtélyek, különös történetek és szerencsétlen balesetek veszik körül. Kezdjük a sort egy fiatalkori történettel. Bár azt gondolhatnánk, hogy a művész kiemelkedő tehetsége igen korán megmutatkozott, azonban ez nincs így. A fiatal Vincent ugyanis lelkészként dolgozott Belgiumban. Egészen 27 éves koráig nem is készített komolyabb festményt, hiszen nem erre a pályára készült, nem foglalkozott ezzel és nem is sikerült kibontakoztatni kezdetben tehetségét.

Azonban természetesen az első képek elkészítése után nagyot fordult a világ és rendkívül termékeny 10 éve következett a művésznek. Ez idő alatt körülbelül 900 művet alkotott, azonban ezek eladásában nem jeleskedett Van Gogh. Élete szomorú története, hogy csupán egyetlen festményét sikerült értékesítenie. Habár nem egyedi a történet a festők körében, azonban róla is elmondható, hogy életében nem becsülték megfelelően alkotásait, értékeit sem. 

Ez napjainkban nincs már így, hiszen minden műve rendkívül sokat ér. A legdrágábban eladott egy-egy festményének ára ma körülbelül 150 millió dollárt jelent.

Emellett nem csupán alkotásai, hanem az a fegyver is hatalmas összeget ér, amivel a legfőbb bizonyítékok szerint 1890. július 27-én öngyilkosságot követett el a posztimpresszionizmus egyik legnagyobb alakja. (Egyes feltevések szerint gyilkosság áldozata lett.) Éppen egy évvel ezelőtt 162 500 euróért árverezték el a pisztolyt, melyet egy rejtélyes gyűjtő vásárolt meg.

Az azonban, hogy valóban öngyilkosságot követett el, egyáltalán nem kizárható, hiszen rengeteg mentális betegséggel küzdött. Többek között a skizofrénia is a diagnosztizált kórok között szerepel.

Photo by Alina Grubnyak on Unsplash

Talán a festményei mellett, ami elsőre mindenki számára eszébe jut, az Van Gogh hiányzó füle. Ezzel kapcsolatban is rejtély övezi a művészt, hiszen egyes feltevések által ő maga vágta le egy, a Paul Gauguinnal (francia festő, akivel együtt alkotott egy ideig Van Gogh) lefolytatott vitája után, azonban az sem kizárt, hogy maga Gauguin sebesítette meg ily módon Van Goghot.

Még az elmúlt évek során is vizsgálták, hogy a művész pontosan milyen betegségekben szenvedett és ezek, hogyan hatottak munkájára és viselkedésére. Így derült ki, hogy a korábbi feltevésekkel ellentétben nem epilepsziában szenvedett, hanem súlyos, rohamokban felbukkanó szédülésektől.

Habár Vincent Van Gogh művészete egyedülálló és lehengerlő, azonban sajnos a művész élete nem ilyen csodálatosan alakult. Emlékezzünk ma arra a művészre, akit életében nem becsültek úgy, ahogy megérdemelte volna, azonban így is lenyűgöző örökséget hagyott hátra.

Nyitókép forrása: Photo by Руслан Гамзалиев on Unsplash