fbpx

Újragardrób – Gondold újra ruhatáradat környezettudatosan!

„Nincs mit felvennem…”, igen gyakori probléma. Vettél egy új ruhát, felavattad, felvetted 2-3 alkalommal és már el is tűnt az újdonság varázsa. Amikor azonban elindulsz vásárolni, gondolj arra is, hogy a divatipar az egyik legkörnyezetszennyezőbb szektor a világon. Ha te sem szeretnéd ezt támogatni, akkor tudatos vásárlóvá szükséges válnod, azonban ez nem jelenti azt, hogy nem öltözködhetsz stílusodnak megfelelően, divatosan.

Most megosztunk veled 5 módszert arra, hogy környezettudatosan újítsd fel gardróbodat.

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Turizás

Ha nem szeretnéd támogatni a fast fashiont, akkor az egyik legalapabb megoldás az, ha turizással jutsz hozzá “új” ruhákhoz. Rengeteg kincset, egyedi darabot lehet találni, emellett pedig ráadásul környezettudatos megoldás is, hogy elősegíted a ruhadarabok második életét.

Többféle second hand üzlet található szerte az országban, van olyan, mely kilós áron kínálja termékeit, van darabáras, van ahol az új áru beérkezése után minden nap csökken a termékek ára. Érdemes többet körbejárni, hogy megtaláld a hozzád, stílusodhoz passzolót, ha rendszeres vásárló szeretnél lenni.

Másodkézből – online

Ha nem az üzleteket akarod végigjárni egy-egy új ruha beszerzéséért és nyitott vagy a másodkézből vásárlásra, akkor ma már szerencsére rengeteg lehetőséged van így vásárolnod online. Kiváló hely például a Facebook marketplace, ahol csomószor vadiúj ruhákat is ki lehet fogni, de vannak kifejezetten ruhákat kínáló Facebook csoportok is, de például az Instagram butik is rendelkezésre áll már.

Photo by Alyssa Strohmann on Unsplash

Másodkézből – események

Talán az egyik legismertebb, vagy lehet konkrétan legismertebb Budapesten – eseményként funkcionáló- ruhavásárlási lehetőség a Gardrób közösségi vásár, melyet a Dürer kertben rendeznek meg . Emellett egyre több kávézó, pub is szervez hasonló eseményeket, van olyan, hogy bárki jelentkezhet árusítónak, van hogy influencerek, vagy épp hazai művészek kínálják ruháikat, kiegészítőiket a vásárokon. Érdemes szemfülesnek lenni a Facebook események fülnél.

Másodkézből – válogatva, extra jó helyeken

Aki turizásra adja a fejét gyakran futhat bele érdekes darabokba, melyeket nem is értünk, hogy valaki megvesz-e valaha, vagy egyáltalán tényleg ezt hordta-e valaki, hisz olyan szörnyű.
Abban az esetben, ha a legfelkapottabb, legismertebb turiktól ódzkodsz, akkor erre szuper megoldás, ha felkeresed például a Swappis Ruhaforgót (second hand és vintage üzlet), vagy a Király utcai Gardróbót, de ott van például a Nagykovácsiban található RUHA is.
Utóbbit Lendvai Lilla stylist üzletét tényleg bárkinek ajánljuk, hiszen az alapdaraboktól a designer cuccokig rengeteg minden megtalálható.

Mindhárom helyen válogatott minőségben és szuper stílusokban lehet válogatni a ruhák közül, így garantáltan nem a gagyik között kell a jókat megtalálnod.

Photo by Becca McHaffie on Unsplash

Teljesíts kihívásokat

Talán hazai körökben a legtöbbet a fenntartható divatról Mengyán Esztertől hallhatunk, aki jóideje vezeti a Holy duck blogját. Itt sok infót találsz a témában, emellett inspirálódhatsz azokból a kihívásokból, melyeket Eszter teljesít. Ha belekezdesz egy kihívásba, akkor újra felfedezheted saját ruhatáradat, lehet szekrényedben is lapulnak igazi kincsek, melyről megfeledkeztél.

A Mengyán Eszterrel készült interjúban a 10X10 kihívást javasolja, melyben előre ki kell választani 10 ruhadarabot, és 10 egymást követő napon csak ezeket hordhatod. Olyan ruhákat érdemes választani, amiket jól lehet egymással kombinálni, így 10 különböző szettet tudsz hordani a 10 nap során. Emellett számtalan ruhakihívás terjed a neten, így mindenki, aki nyitott megtalálhatja a hozzá passzolót. 

Vágj bele Te is a tudatos vásárlásba és fedezd fel a fenntartható divat szépségét!