fbpx

Vass Kriszti az IRON the label márka alapítója és tervezője már gyerekkora óta divattervezői pályára készül. Az elmúlt egy évben startolt el a saját márkája, mely máris hatalmas népszerűségnek örvend, de Kriszti nem pihen egy percre sem, tudja, hogy még mindig vannak olyanok, akik nem ismerik a márkáját, de ha egyszer meglátják a ruháit, azon nyomban beleszeretnek. Most a kiapadhatatlannak tűnő inspirációjáról kérdeztük őt és arról, hogy milyen tervei vannak a jövőre nézve, sőt még egy kis ízelítőt is kaptunk az idei őszi/téli kollekciójából.

Vass Kriszti – Fotó: Székely Lilla Flóra

Hogyan mutatkoznál be annak, aki nem ismer?

Nehéz kérdés, ezzel általában bajban vagyok, de törekszem arra, hogy tömör legyek. Vass Krisztina vagyok, kezdő vállalkozó, egy éve építem minden erőmmel a saját kis márkám, divattervezőként és kivitelezőként.

Honnan jött nálad a divattervezés? Mindig is ezzel szerettél volna foglalkozni?

Mindig is inkább a művészetek felé húzott a szívem és elég közhelyes, de nagyjából 13 évesen már eldöntöttem, hogy divattervező leszek. Középiskolában grafikusként végeztem Szegeden, majd Budapesten szereztem meg a diplomámat divattervezésből.

IRON the label PRE—FALL kollekció – Fotó: Koponyás Dániel és Koponyás Dóri

Mesélnél egy kicsit az újonnan debütált kollekciódról? Hogyan fog kinézni az idei őszi/téli ruhatárunk? Mivel készülsz a hidegebb napokra?

A PRE—FALL kollekcióm a Stained melegítőkből és hamarosan új, szuper izgalmas pufi mellényekből fog állni! A melegítőkön foltszerű, teljesen random mintázat jelenik meg, amelyek az előző nagy sikerű TIE DYE batikolt darabokhoz hasonlóan szintén egyenként, kézzel készülnek, így teljesen egyedi minden termék. Mindig törekszem a kényelmes, letisztult, minőségi darabokra a tervezés során, szeretem figyelembe venni a már nagyjából felmért igényeket.

A téli kollekcióban egyértelműen visszajön a tavalyi TATIANA pufi kabát, továbbfejlesztve kényelmi és külső szempontok alapján, amit talán a legjobban várok már, mert olyan gyönyörű lesz.

Készülök még pár meglepetéssel, de nem akarok mindent előre lelőni… 🙂

Miből merítesz motivációt, mi inspirál téged folyamatosan?

Talán a legnagyobb motivációm az az, hogy soha, sehol sem találtam olyan darabokat magamnak, ami tökéletesen passzolna hozzám és azt mondtam volna, hogy szerelem első látásra. Mint már említettem, nálam a kényelem nagyon fontos szempont, emellé társul az, hogy a komfort és az izgalmas külső ne zárja ki egymást. Nagyon sok ihletet adhat 1-1 anyag is, sokszor hamarabb szerzem be őket, minthogy tudnám, mihez fogom felhasználni őket.

Mire vagy a legbüszkébb az eddigi karriered során?

Őszintén szólva elég szigorú vagyok önmagammal szemben, sosem vagyok elégedett semmivel… A legbüszkébb a vásárlói visszajelzésekre vagyok, illetve a képekre, amiken bejelölnek. Lehet, hogy ez apróságnak hangzik, de mindig annyira boldoggá tesznek és motiválnak a további munkára!

A másik, amire szintén az vagyok mindenképpen, hogy teljesen a saját erőmből, a nulláról, (vagy inkább a -100-ról) kezdek már egy egész jó alapot adó szintre elérni.

IRON the label – Fotó: Székely Lilla Flóra

Hogyan képzeled el a klasszikus IRON the label nőt és férfit? Kiknek tervezel elsősorban?

A klasszikus IRON-vásárlók nyitottak, észreveszik az apró izgalmas részleteket, szabadok. Sokszor érzem azt, hogy nem megy még át maximálisan az a stílus, amit én képviselek, de szerintem csak idő kérdése, hogy erre itthon is nagyobb legyen a befogadó réteg.

Számodra mit jelent a nőiesség és a férfiasság? Ez mennyire mutatkozik meg a kollekcióidban?

A nőiesség és férfiasság nálam ugyanúgy nyilvánul meg: elsősorban nem abban, amit az ember felvesz, hanem ahogyan azt viselni tudja. Amilyen kisugárzása van, amilyen az önbizalma. Az általam tervezett darabok nagy százalékára lehetne első ránézésre mondani, hogy nem nőiesek, de valójában szerintem nagyon is azok tudnak lenni, ha valaki tudja is őket hordani.

IRON the label – Fotó: Székely Lilla Flóra

Hogyan látod a mai magyar divatipar helyzetét?

Sajnos elég vegyesek az érzelmeim ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Úgy gondolom, hogy még mindig nem az a réteg kapja meg feltétlenül első körben a támogatást és a figyelmet, akiben van potenciál. Nagyon sok feltörekvő, tehetséges és csodálatos tervező munkáját látom nap mint nap, akár csak az Instagramon. A művészetek és a tehetségek megfelelő gondozása nagyon fontos feladat lenne.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve? Mi az, amit mindenképpen el szeretnél érni?

Mindenképpen szeretném, hogy a lehető legtöbb emberhez eljusson a márka, ismerjék és benne legyen a köztudatban. Úgy gondolom, hogy még mindig nagyon sok ember van, aki szeretné és értené, de nem tud a létezéséről. Egyelőre. Külföldre is szeretném elkezdeni az eladást hamarosan. Minden jön egymás után szépen, apró lépésekben.

Vass Kriszti – Fotó: Székely Lilla Flóra

Mit tanácsolnál annak, aki szintén divattervező szeretne lenni, ha felnő?

Kreativitásra és egyediségre lesz a legnagyobb szüksége. Elég sokan próbálkoznak a divattervezéssel, sok hasonló munkával lehet találkozni. Ami a legfontosabb, hogy soha, egy percig se bizonytalanodjon el magában, és abban amit akar: senkinek se adjon a szavára, aki olyanokat mond, hogy: „Itthon ennek nincs jövője, de azért sok sikert!”.

Milyen lenne az ideális világ Vass Krisztina szemében?

Jaj, nagy falat! 🙂 Nagyhatalmak és korrupció nélküli, önzetlen világ: a természet tisztelete, egymás tisztelete. Szeretnék reménykedni abban, hogy még nem tettünk teljesen tönkre mindent magunk körül. Én igyekszem a saját mikrokörnyezetemben és életemben tenni azért, hogy egy picit javítsak azon, amin lehet.