fbpx

Évek óta először saját nevük alatt jelennek meg a női szerzők klasszikusai

A Gerorge Elliott álnéven írt Middlemarch című könyv 150 év után most először jelenik meg az írónő saját nevével. Mary Ann Evans mellett pedig még 24 másik írónő munkája lesz újra kiadva a saját nevükkel ellátva. Az Angliában a női irodalmi díj egyik legfőbb szponzorának számító Baileys az elismerés 25. évfordulójára kezdte el a Reclaim Her Name című kampányát.

Mary Ann Evans a 19. század közepén azért vette fel álnevét, hogy munkáit komolyan vegyék. A Middlemarch, amelyet eredetileg nyolc részben publikáltak 1871-72-ben, soha nem jelent még meg eddig az írónő valódi nevével. Most a mű, amely a minden idők leghíresebb brit regénye, végül a Reclaim Her Name kampányának részeként jelenik meg először Mary Ann Evans neve alatt. Az Indiana című regényt pedig először olvashatjuk úgy, hogy a könyv borítóján Amandine Aurore Dupin neve szerepel George Sand helyett.

A 25 részes válogatásban vannak kevésbé ismert művek is, mint például egy feminista elbeszélés-gyűjtemény a 19. század végéről. Továbbá megjelenik még egy verseskötet és egy életrajz is. Utóbbit (The Life of Martin R Delaney) Frances Rollin Whipper írta Frank A. Rollin álnéven alatt, ő volt az első afroamerikai szerzőnő, aki életrajzot publikált.

A könyvek már ingyenesen letölthetők pdf-ként és e-könyvként is, természetesen angolul. A szervezők remélik, hogy a szerzőnők így végre képviseltetve lesznek és láthatóvá válnak, valamint végre megkapják azt az elismerést, ami eredetileg járt volna nekik.

A sorozat kiválogatáshoz a Baileys megbízásából 3 ezer álnéven alkotó szerző műveit nézte át egy csapat. Kate Mosse a díj alapítója pedig elárulta, hogy a nők a többrétű okokból döntöttek úgy, hogy szerzői álnéven adják ki könyveiket. Voltak, akiknek évekkel ezelőtt nőként nem volt társadalmilag elfogadott, hogy a nyilvánosság előtt alkotó emberként fellépjenek, mások az negatív visszhangtól féltek, vagy attól, hogy az írásukkal bajba kerülhetnek. J. K. Rowling is azért rövidíttette le annak idején a nevét, mert azt szerette volna, ha a Harry Pottert ne előítéletekkel fogadják, hanem csak és kizárólag az értékei szerint ítéljék meg az olvasói.

Nyitókép forrása: Photo by Jason Leung on Unsplash