fbpx

51 éve nyitotta meg kapuit a hippik paradicsoma, a Woodstock zenei fesztivál!

1969-ben pont ezen a napon nyílt meg a Woodstock fesztivál, melyen 400.000 ember vett részt, a fellépők között pedig ott volt Jimi Hendrix, Janis Joplin és Jerry Garcia is.

Embed from Getty Images

A Woodstock nem csak egy egyszerű fesztivál volt a maga korában, hanem egy életérzés. A béke és a zene szeretete több mint 400.000 hippit vonzott Amerika-szerte Bethel-be, mely egy New York államában található álmos kis városka.

Embed from Getty Images

A négy szervező – Michael Lang, Artie Kornfeld, Joel Rosenman, és John Roberts – a kezdetektől fogva hatalmas ellenállásba ütközött a fesztivál megszervezésekor. Sőt, igazából Michael Lang-en kívül egyiküknek sem volt még tapasztalata nagy létszámú fesztiválok szervezésében és reklámozásában, így nagyon sokan utasították vissza őket a komoly zenészek. Azonban miután sikerült elcsábítaniuk fellépőnek a Creedence Clearwater Revival együttest már a többiek is szívesebben mondtak igent a felkérésre.

Embed from Getty Images

Azonban a megfelelő helyszín egészen addig váratott magára, amíg Max Yasgur tejtermelő fel nem ajánlotta saját farmját, mint helyszínt. A szervezők eleinte maximum 150 ezer embert becsültek meg, mint résztvevő, ám ez a szám gyorsan a harmadára nőtt. Már két nappal a fesztivál kezdete előtt olyan hatalmas tömeg gyűlt össze, hogy szinte lehetetlen volt kocsival bejutni a területre. Körülbelül a második napon már 400 és 500 ezer fő között volt a résztvevők száma.

Annak ellenére, hogy ilyen hatalmas tömeg gyűlt össze, szinte semmilyen botrány vagy erőszakos esemény nem történt a 4 napos fesztiválon. „A világ legcsendesebb, legjobban viselkedő 300 ezer embere gyűlt össze a fesztiválon. Egyetlen egy verekedés vagy erőszakos esemény sem történt” – nyilatkozta Michael Lang akkoriban.

Wikimedia Commons

A béke és szeretet üzenete lebegte körül az egész fesztivált, így a közel fél milliós közönség nyugodtan élvezhette Jimi Hendrix, a The Who, a Jefferson Airplane és Janis Joplin fellépését. A Woodstock-generációt pedig széleskörűen örökítette meg a média, íme a mi válogatásunk a legjobb képekből:

Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Photo by Vishnu R Nair from Pexels