fbpx

Újraéledt a borablakok sokévszázados hagyománya Olaszországban

Napjainkban a koronavírus arra kényszeríti a világot, hogy az eddig megszokott életünkön hatalmasat változtassunk. Az utóbbi hónapok történései sok átalakulást hoztak, azonban ezek között rengeteg pozitív is található. Ilyen például a Firenzében újraéledt hagyomány is, a borablakok használata.

A borablak (olaszul buchette del vino) azt a célt szolgálta a 17. században, hogy bortermelő családok a kis ablakok segítségébel pestisjárvány idején is árulhatták az italt, teljes biztonsággal.  Ebben az időszakban a távolságtartás, az érintkezés kerülése fontos volt, azonban az ablaknak köszönhetően ez a probléma megoldódott.

A bortermeléssel foglalkozó családok házainál kialakították ezt a kis ablakot, így pedig tovább működhetett az árusítás a lakosok nagy örömére.

Ez az ablak pont akkora, mint egy flaska bor, így az eladó csak kinyúlt az ablakon az üveg borral és kiszolgálta a vásárlót. Kicsit megtévesztő azonban az elnevezése, hiszen nem csak bort árultak így, hanem alapvető élelmiszereket is, mint például lisztet, olajat.

A tradíció az elmúlt években is elkezdett újraéledni, ekkor már kávét, koktélokat és fagyit is kínáltak a vendéglátósok a buchette del vinoban. A mostani időszak pedig még inkább hozzájárult ahhoz, hogy a tradíció minél több helyen újraéledjen. Ennek köszönhetően nagyon sok vendéglátós megmenekült, hiszen egy alternatívája ez a vendéglátás működésének.

Firenzében ma 149 ablak található, ezeket megtalálhatjuk az alábbi térképen is, így ha legközelebb Olaszországban jársz, érdemes felkeresni egy ilyen helyet.

Nyitókép forrása: Photo by Kristina Manchenko on Unsplash