fbpx

A brit kulturális élet legendás alakjai nyílt levelükben teljes támogatásukról biztosították a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóit.

Hamarosan az újságolvasók elé kerül hivatalosan is az a levél, melyben a brit kulturális- és közélet képviselői a Színház- és Filmművészeti Egyetem „hiteles vezetése” mellett álltak ki. A nyílt levélben nem csak tiltakoznak, de sorra veszik az SZFE átalakításainak állomásait, egészem az új kuratórium kinevezésétől kezdve a szenátus lemondásán át, az egyetem elfoglalásáig. A levélben kiemelték, hogy az SZFE átalakítása része egy olyan kultúrharcnak, amelyben a magyar kormány a kulturális szférát és az intézményeket megpróbálják megfosztani az autonómiájuktól.

A levél végén azt kérik a magyar kormánytól, hogy állítsa vissza az SZFE intellektuális és vezetői autonómiáját, mely létfontosságú a művészi kreativitás, az akadémiai kutatás és az oktatás tekintetében is.

Az aláírók között van az SZFE mellett már egy fotóval is kiálló Salman Rushdie író, Cate Blanchett, Eddie Redmayne és Helen Mirren is. Továbbá Michael Chabon író és Pawel Pawlikowski rendező is.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem ügye egyébként már egyre ismertebb nemzetközi szinten is, Mundruczó Kornél filmrendező egészen a Velencei Filmfesztivál vörös szőnyegéig vitte a tüntetések hírét, de üzenetben kiálltak a szlovák filmesek és színészek is az egyetem függetlensége mellett, valamint a világhírű berlini színház lemondta fellépését tiltakozásképp Vidnyánszky Attila fesztiválján. Eva Green világhírű színésznő pedig a tenyerén Free SZFE felirattal pózolt a közösségi médiában.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10223011715622616&set=a.1414687768490&type=3

Nyitókép forrása: Unsplash