fbpx

A művészet pozitív hatásai a testi, lelki és szellemi egészségre

Tudtad, hogy a kulturális és kreatív tevékenység hivatalosan is jótékonyan hat a testi, lelki és szellemi egészségre egyaránt? Ezt az Egészségügyi Világszervezet a tavalyi év folyamán állapította meg azután, hogy rengeteg kutatást elvégeztek a témában. Lássuk, hogy pontosan miről is van szó!

Mit is értünk művészet alatt? A művészet szó tágabb értelemben minden alkotó célú emberi igyekezetre vonatkoztatható, azonban ez a fogalom picit tág, hiszen gondoljunk arra, hogy milyen sokféle művészeti ágat tudunk megkülönböztetni. Maga a művészet szó is rengeteg esetben használható, hiszen amellett, hogy sokszor a művészetről egy festmény vagy szobor jut eszünkbe, nem szabad például megfeledkezni a táncművészetről, harcművészetről, kertművészetről, konyhaművészetről sem.

Most már azt is elmondhatjuk, hogy ezek sokkal többet jelentenek egy hobbinál, az esztétikum megismerésénél. Ha sokáig tudományosan nem is volt alátámasztott, azonban például a zenehallgatás pozitív hatásait mindenki tapasztalhatja nap mint nap magán. Ráadásul ez egy olyan tevékenység, mely a legtöbb emberhez közel áll, de elmondható róla az is, hogy az egészség fenntartásához is hozzájárul, hiszen segít elérni a megfelelő vércukorszintet. Ha pedig táncra is perdülünk zenehallgatás közben, rengeteg pozitív energia szabadul fel a szervezetben.

Az Egészségügyi Világszervezethez (WHO) köthetőek a kutatások, melyek többek közt ezt is hivatott alátámasztani. Az eredmények tükrében elmondható, hogy a műélvezet és maga a művészeti alkotótevékenység is jótékonyan hat a szervezetre és számtalan olyan problémára nyújt segítséget, melyre a hagyományos orvoslás nem.

Kerámia.
Forrás: Unspalsh

Több országban, például Nagy-Britanniában és Finnországban, Svédországba is egyre nagyobb szerepet kapnak a művészetterápiák. A művészetek igen szerteágazóak, éppen ezért mindegyik másképpen is hat az emberi szervezetre. Persze az is befolyásoló tényező, hogy mi alkotunk, vagy csak élvezzük a művészeti alkotásokat. Míg zenehallgatáskor- hacsak nem mi vagyunk a zenészek- úgy csak élvezzük a dallamokat. Mi a helyzet azonban akkor, hogyha mi alkotunk?

Vegyük példaként a festészetet. Egyre népszerűbbek a festészeti programok, amin híres műveket van lehetőség megalkotni kiscsoportos, néhány órás foglalkozáson. Ezeket nem azért érdemes kipróbálni, mert ez egy trendi programlehetőség lett napjainkban, hanem azért mert a festészetnek rengeteg pozitív hatása van.

Rajzolás.
Forrás: Unspalsh

Gondoltad volna, hogy az alkotás javítja a koncentrációt és a memóriát is? Emellett a kreativitást is növeli, amit úgyszintén a hétköznapokban hasznosítani tudsz. Ez csupán két irányból való megközelítés volt, de az elmondható, hogy akár alkotóként, akár műélvezőként vagyunk jelen, rengeteg pozitív hatással lehetünk gazdagabbak. Köszönhetően annak, hogy nagyon sokféle művészeti ág létezik, mindenki megtalálhatja a hozzá leginkább passzolót.

Próbálj ki te is valami újat, vagy merülj el egy régi kedvenc hobbidban!